Moderni Žurnal

Dugovečni Suzukijev terenac

Moderni Žurnal
Dugovečni Suzukijev terenac

Maleni japanski terenac Suzuki Jimny predstavljen je 1970. godine, a njegovu dužinu manju od tri metra uslovilo je poštovanje ograničenja dužine automobila u Japanu.

Inženjeri Suzukija započeli su 60-ih rad na 4x4  modelu. Ideja je bila da izvuku maksimum iz njegove krajnje kompaktnosti, ali da istovrememo osiguraju vrhunske terenske performanse. Uzor za ovaj Suzukijev model bio je tada najpoznatiji 4x4 - Jeep Willis.

Prva serija nazvana LJ10 stigla je 1970. godine, nakon dugog i zahtevnog razdoblja ispitivanja i usavršavanja čak i na negostoljubivom vulkanskom pesku planine Fuji. S tri metra dužine i međuosovinskim razmakom od samo 1,93 metra zamišljen je bio kao masovni 4x4 model. Prva verzija nudila je tri sedišta i otvorenu karoseriju i pokretao ga je vazduhom hlađeni 2-cilindarski dvotaktaš od 360 ccm od 25 konjskih snaga. Ta je prva generacija bila vrlo dugovečna, podseća Autoklub.

suzuki_jimny_90.jpg

Nakon što je 1972. komercijalizirana serija LJ20 s vodom hlađenim motorom i nekoliko KS više, 1975. stiže LJ50 sa snažnijim 3-cilindarskim motorom od 539 ccm koji je ujedno bio i prvi izvozni model.

Poslednja verzija LJ80, stigla je 1977. godine s četverocilindričnim četverotaktnim motorom od 800 ccm i sveobuhvatno prerađenom karoserijom što je uključivalo šire lukove toškova napred i pozadi.

Druga generacija, SJ410, razvijena je kao globalni model i odgovor na rastuću potražnju za malim 4x4-ima za svakodnevnu i gradsku vožnju. Tako se Suzuki po prvi put fokusirao na atraktivan dizajn, praktičnost, ali i na žensku populaciju vozača.

Na mnogim tržištima ime Jimny zamenila su neka druga pa ovu generaciju poznajemo i kao i Suzuki Samuraj, kako se zvao u Italiji

Šasija je ostala klasična, ali je povećana kubikaža na 1,0-litara, a snaga na 45 KS, a 1984. stigao LJ13, potpuno obnovljena verzija sa 1,3-litarskim motorom.

Proizvodilo se 10.000 automobila mesečno, od čega je 70 odsto bilo namijenjeno izvozu. Postupno je rasla i opremljenost modela uključujući servo upravljač i menjač sa pet brzina, ​​dok su lisnate opruge zamenile moderne spiralne.

suzuki_jimny_550_panoramic_roof_1.jpg

Paleta modela također je proširena modelom sa dužim međuosovinskim razmakom, ukupne dužine malo više od 4 metra, a u Europi se ponudio i s Peugeotovim dizel motorom.

Nakon gotovo 18 godina na tržištu i nešto manje od 1,7 miliona proizvedenih jedinica, 1988. godine stigao je Jimny treće generacije.

Predstavljao je malu revoluciju u stilu zahvaljujući zaobljenom i modernom dizajnu koji je trebao osigurati da novi model ostane neverojatno dugo na tržištu, čak 20 godina. Prodano je pritom gotovo milion primeraka.

Po prvi put, kod Jimnyja je stiglo i aktiviranje pogona na sva četiri točka u vožnji, koristeći klasičnu polugu koja je pri osvežavanju modela 2008. godine zamenjena električnim sistemom.

Motor od 1,3 je 2005. godine dobio tehnologiju s promenjivim vremenom otvaranja ventila, a  2008. godine je stigao i automatik. U motornoj se ponudi kasnije našao i Renaultov dizelaš od 68 i 86 KS.

Aktuelna generacija predstavljena 2018. izgleda sjajno jer slavi inicijalni dizajn Jimnyja zadržavajući sve bitne karakteristike svojih predaka, uz 1,5-litarski benzinac od 102 KS i opcijskim automatskim menjačem.

suzuki_jimny_forest_018d018d0cc40990.jpg