Moderni Žurnal

Kako je Peugeot 204 diktirao trendove

Moderni Žurnal
Kako je Peugeot 204 diktirao trendove

Peugeot 204, je izuzetno uspešan sedan niže-srednje klase, kojeg je dizajnirao Pininfarina, s prednjim pogonom i poprečno postavljenim aluminijskim OHC benzincem 1.1 od 53 do 59 KS bio je 1969. 1970 i 1971. najbolje prodavan model u Francuskoj. Jedini u klasi imao je dizelsku verziju, najpre 1.3/40 KS i na kraju 1.4/45 KS.

Male porodične limuzine do 1974, kad se pojavio prvi Volkswagen Golf, bile su najprodavaniji i najuobičajeniji automobili u Europi. Danas ih je, kako ističe autoportal.hr, prekrio zaborav. Jedan od najuspešnijih predstavnika bio je Peugeot 204, nekoliko godina najprodavaniji automobil u matičnoj Francuskoj, a česta pojava i na saobraćajnicama drugih zemalja, pa i u Jugoslaviji.

peugeot_204_11.jpg


U Francuskoj je ovaj automobil bio najprodavaniji u klasičnoj beloj boji. Razlog uspeha modela 204 kombinacija je privlačnog dizajna, praktičnosti i napredne tehnologije za svoje vreme. Peugeot je bio poznat kao vrlo konzervativan proizvođač, ali se u ovom se slučaju odlučio na svojevrstan rizik, pa je 1965. pod očitim utjecajem nove struje razmišljanja, koja je dopirala iz Velike Britanije, predstavio novi model.

Motivisan uspehom Minija, Peugeot je predstavio moderan automobil s prednjim pogonom, poprečno postavljenim motorom i prednjim disk kočnicama, utirući put kojim će kasnije poći više-manje svi evropski porodični automobili.

Peugeot je tokom proizvodnje modela 204, koja je trajala do 1976. godine, ne samo skočio sa četvrtog na drugo mesto po broju prodanih automobila u Francuskoj, pretekavši Citroën i Simcu, nego je i preuzeo vlasništvo nad oba konkurenta.