Moderni Žurnal

Yugo Florida je naših ruku delo

Moderni Žurnal
Yugo Florida je naših ruku delo

Kragujevačka Zastava je krajem osamdesetih predstavila novi model Florida sa ambicijom da se ozbiljno suprotstavi konkurenciji sa Zapada. Prva Florida” sa montažnih traka kragujevačke zastave sišla je 2. oktobra 1988. godine, a ukupno ih je proizvedeno 29.950 primeraka.

Razvoj modela, koji će kasnije dobiti naziv Florida, idejno je započeo u Kragujevcu još 1983. godine, a cilj je bio da se napravi automobil iz niže srednje klase koji će zameniti Zastavu 101. Naravno, cilj je bio da se napravi i model koji će konkurisati sličnim modelima zapadnih kompanije, i to ne samo u Jugoslaviji.

Proizvodila se od 1988. do 2008. godine i izvozila se na tržišta Velike Britanije, Holandije, Belgije, Francuske, Zapadne Nemačke, Grčke, Mađarske. Posle 2000. godine izvoz je išao u bivše jugoslovenske republike (Makedoniju, BiH i Hrvatsku), kao i Bugarsku, Egipat i Siriju.

Siqk9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTURJN01EQV8vNDRjYjM5MTNiNGI1YjFkYzAwMTk0MmUyODAxYThkOTAuanBnkZMCzQSwAIEAAQ.jpg

Kako je sve počelo

Kao što je već rečeno, priča o novom modelu je pokrenuta 1983. godine i cilj je bio da Zastava ima moderan automobil, koji bi u najvećoj mogućoj meri koristio domaće delove, i bio konkurentan osim na domaćem, i na evropskom tržištu. Računalo, se naravno, na pomoć Fijata, tradicionalnog partnera kragujevačke Zastave. Ipak, u Fijatu su se plašili da jugoslovenski novi model ne bude konkurencija njihovom Tipu, ali su na kraju ipak pristali da Zastavi prodaju licencu za motore. Za dizajn je bila zadužena kompanija Italdizajn, čuvenog Đorđeta Đuđara.

U izveštaju sa predstavljanja Floride, RTV revija je pisala da je novi automobil delo Zastavinih stručnjaka, naročito onih iz Instituta za razvoj, na čijem je čelu inženjer Zdravko Menjak.

“I tako, posle četiri godine napetog kreativnog rada u Institutu za automobile, rodila se naša nova uzdanica jugoslovenske privrede, automobil Yugo Florida. Dok su stvarali ovaj auto, Zastavini kreativni inženjeri, pored problema traženja najboljih konkurentskih svetskih rešenja, morali su sačuvati svoju lepoticu od radoznalih očiju i objektiva konkurencije. U tom nadmetanju Zastavini inženjeri su pobedili, niko nije uspeo da snimi automobil pre nego što su oni to želeli. I doživeli smo na promociji da nam se to zadovoljstvo prezentuje na veoma uzbudljiv način, u maniru najvećih svetskih biznismena”, navodi se u tekstu.

Oko 350 domaćih novinara i dopisnika stranih medija 19. februara je u svečanoj sali kragujevačkog hotela Šumarice. Dve lepotice u dugim belim haljinama, Gordana Simić i Nataša Svekler, predstavnice Univerzijade iz Zagreba, čiji je i Zastava jedan od sponzora, stajale su levo i desno od automobila prekrivenog platnom, koji, kada je skinut, u punoj raskoši je prikazan novi automobil, a salom se prolomio aplauz.

yugo florida 1987.jpg

“Očekivali smo i načuli da se u Kragujevcu priprema jedan izuzetan automobil. Ono što smo videli premašilo je sva naša očekivanja. Videli smo automobil 21. veka, na čemu možemo čestitati inženjerima Zastavinog instituta za automobile i svima onima koji Zastavinu fabriku polako, ali sigurno svrstavaju u gigante svetske automobilske industrije”, pisala je RTV revija.

Florida je, dakle, delo domaćeg naučno-istraživačkog rada Instituta za automobile Zastave, njenih kooperanata uz korišćenje parcijalnih usluga specijalizovanih stranih firmi. Ovo je jugoslovenski automobil bez licence!

"Raditi ovakav posao u koji treba da se ulože ogromna sredstva, kako u Zastavi tako i u celoj Jugoslaviji, znači nositi jedan ogroman teret odgovornosti. Tu je i ogromno zadovoljstvo kada se zna da se stvara veliki napredak našoj privredi, veliko zapošljavanje posebno mladih ljudi širom naše zemlje, jer ovaj automobil skoro kompletno treba da se proizvodi u Jugoslaviji”, rekao je posle predstavljanja direktor Zastavinog instituta za razvoj, inženjer Zdravko Menjak,

Karakteristike Floride

Yugo Florida je automobil dugačak nešto malo manje od 4 metra, ali je njegov unutrašnji prostor i komfor na nivou automobila visoke evropske klase, a istovremeno ima veliki prtljažni prostor. Na automobil je postavljeno 3,59 kvadratnih metara staklenih površina, što vozaču osigurava izuzetno dobru vidljivost u svim pravcima, a samim tim i bezbednost.

Ovaj novi Zastavin automobil ima karoseriju sa 5 vrata. Zapremina prtljažnog prostora iznosi 410 litara, a s oborenim zadnjim sedištima, ovaj prtljažni prostor se pretvara u zapreminu od 1280 litara. I na prednjim i na zadnjim sedištima mogu udobno da se smeste i veoma visoki putnici.

U nosu automobila poprečno je ugrađen motor, koji preko kvačila sa jednom lamelom, petostspenog menjača, poluosovina i homokinetičkih zglobova pokreće prednje točkove. U automobil su ugrađene moderne hidraulične kočnice, napred disk, a pozadi doboš. Malu silu na pedali kočnica omogućio je pneumatski servouređaj. Zastavini inženjeri su posebnu pažnju posvetili bezbednosti ovom automobila.

Maksimalna brzina automobila sa motorom od 1400 ccm iznosi 160 km/h, a s motorom od 1600 ccm je 170 km/h. Potrošnja goriva je 5 l/100 km pri brzini od 90 km/h.

Prvi serijski proizvedeni primerak je bila crvena Florida 1.4 koja je sišla sa traka 2. oktobra 1988. Ova početna proizvodnja je bila zagrevanje za punu proizvodnju, jer još nije bila uspostavljena proizvodnja svih delova za auto, pa je 1988. proizvedeno samo 37 florida, sa motorom od 1372 kubika i 70 КS.

Iste godine počinje i izvoz u Veliku Britaniju, pod imenom ’Sana.’

Naredne, 1989. pojavila se Florida sa 1.3 EFI motorom (sa elektronskim ubrizgavanjem goriva), od 1299 kubika i 68 КS. Tada prioritet postaje proizvodnja potrebnih delova umesto broja proizvedenih primeraka. Te godine proizvedeno je 4749 florida. Na Sajmu automobila u Beogradu 1990. pojavila se ekonomičnija verzija sa 1.1 litarskim motorom od 60 КS, koja je prvenstveno bila namenjena za izvoz u Grčku. Tada se pojavljuju prvi crteži floride sedan, kao i model u prirodnoj veličini. 1990. je proizvedeno 8905 primeraka, što čini ovu godinu rekordnom za proizvodnju Floride. Međutim, 1991. nastaju prvi problemi sa kooperantima, pa se proizvodnja skoro prepolovila na 4996 automobila, a uvođenje sankcija Ujedinjenih nacija 1992. praktično je uništio uspeh ovog modela, pa je naredne proizvedeno samo 793 floride, uglavnom od delova iz zaliha.

Prototip Floride pikap pojavio se 1995, a proizvodnja počinje 1998. Iste godine uvedena je nova instrument tabla. Usled sankcija i nemogućnosti normalnog rada fabrike, Florida od jednog od najmodernijih automobila u klasi postaje jedan od najstarijih, pa za kupce uspeva da se izbori nižom cenom u odnosu na konkurenciju. U ovom periodu proizvedeno je oko 16.000 primeraka.

Zastava je 2000. angažovala francusku dizajnersku kuću Heuliez za redizajna. Izvršeno je čak 120 izmena i od 2002. se ovaj model proizvodio od tada pod imenom Florida in i nosi je ime Zastava, a ne Yugo. Iste godine na salonu u Beogradu, prikazani su prototipovi floride sedan i karavan. Da bi osavremenila pogonske agregate, Zastava je ispitivala Tojotine i Pežoove motore za ugradnju.

Odlučeno je da se ugrađuju Pežoovi agregati od 1.6 litara sa 95 КS i 1.1 sa 60 КS. Кod Floride in nudila se razna dodatna oprema, kao što je servo volan, klima uređaj, centralno zaključavanje, električni podizači stakala…. 2007. predstavljena je florida dizel, sa Pežoovim 1.4 HDI agregatom i 68 КS. Iste godine u serijsku proizvodnju uvedena je nova digitalna instrument tabla. Već naredne, 2008. godine, prestaje proizvodnja Floride, zajedno sa ostalim Zastavinim modelima.