Moderni Žurnal

Yugo America

Moderni Žurnal
Yugo America

Prodaja modela Yugo America u SAD počela je avgusta 1985. Iako su mnogi ovaj projekat proglasili totalnim promašajem, čak 141.511 Amerikanaca kupilo je ovaj automobil. Ukupno ih je iz nekadašnje Jugoslavije izvezeno 256.691.

Početkom 1980-ih američki je poslovni čovjek Miro Kefurt došao na ideju o prodaji malog i ekonomičnog jugoslovenskog automobila na američkom tržištu. Koncentrisao se na Kaliforniju i na salonu u Los Anđelesu izložio Yugo, gde ga je video mnogo poznatiji Malkolm Briklin i još tokom trajanja salona našao se na letu za Beograd.

Briklinu, koji je u to vreme uvozio modele kultnih kompanija Bertone i Pininfarina u SAD, nakon što joj je predstavio i Subaru i vlastitu marku sportskih automobila, ideja o uvozu modela Yugo činila se sigurno dobitnom. Mali gradski automobil prodavao se u SAD po vrlo povoljnoj ceni (3.990 dolara).

cropped-Everyone-Needs-a-Yugo-Sometime.jpg

Proizvodnja za Ameriku značajno je podigla kvalitet i opremljenost modela za domaće tržište. Na automobilu je za izvoz u SAD moralo biti napravljeno oko 500 promena, od čega su profitirali i domaći kupci.

Međutim, Amerikanci na tržištu nisu imali ponudu drugih istočnoevropskih automobila, pa nisu mogli znati koliko je Yugo u startu bio kvalitetniji od većine njih. Uz to, kupovan je jeftino te su se vlasnici prema njemu i odnosili tako, zanemarujući čak i najosnovnije održavanje, poput zamene ulja. Yugo takav nemar nije mogao podneti, a njegov najveći konkurent Hyundai Pony, koji je jeftiniji i kvalitetniji, jeste, što je u velikoj meri odredilo kasniju razliku u sudbini ove dve kompanije.

Bankrot projekta Yugo America objavljen je 29. januara 1989.

1-94.jpg