Moderni Žurnal

Kraljica koja je volela automobile i brzinu.

Moderni Žurnal
Kraljica koja je volela automobile i brzinu.

Kraljica Marija je bila omiljena u narodu. Odlikovali su je dostojanstvenost, humanost, plemenitost i lepota. Bila je izuzetno obrazovana i tečno je govorila nekoliko stranih jezika. Ali ono što je manje poznato - jugoslovenska kraljica bila je veliki ljubitelj automobila i strastven vozač.

Kraljica Marija od Jugoslavije bila je kćerka rumunskog kralja Ferdinanda i kraljice Marije. U 22. godini se udala za kralja Aleksandra I u Beogradu, 8. juna 1922, i sa njim imala tri sina – prestolonaslednika Petra i prinčeve Tomislava i Andreja.

Kraljica-Marija-24.jpg

Pre nego što je došla u Beograd i venčala se za jugoslovenskog kralja, Marija je stekla vozačko iskustvu. U  Rumuniji je automobilizam te 1922. godine već imao zavidnu tradiciju. Pretpostavka je da je na Marijinu ljubav prema automobilizmu presudnu ulogu imao njen mlađi brat Nikola, učesnik nekoliko značajnih automobilskih trka tridesetih godina prošlog veka.

Marija jugoslovenska kraljica

Kao svadbeni poklon u Rumuniju joj je stigao rols-rojs silver goust 80CE, a u Beograd je stigao rols-rojs silver goust 119MG. Kraljica je volela da vozi silver goust 80 CE, tako da je sačuvano nekoliko fotografija na kojima se vidi za njegovim volanom.

Vrlo zanimljiv je podatak iz 1926. godine. Kraljevski par je tog leta boravio na imanju na Bledu kada je iz Italije stigao fijat 509, koji je lično poručila kraljica Marija. U pitanju je atraktivan i okretan spajder trosed koga je kraljica provozala tokom treninga za trku voženu na poznatom brdskom prevovoju Ljubelj. Ona je odvezla ovu zahtevnu stazu i tako isprobala performanse automobila, ali i svoje vozačke sposobnosti.

Pošto je imala loše iskustvo sa voazenom, automobilom francuske proizvodnje, kraljica se preorijentisala na američke, tako da je za njene potrebe od 1926. godine kupljeno nekoliko automobila iz Sjedinjenih Država - pakarda i linkolna.

Kraljica Marija za volanom “linkolna”

Kraljica Marija za volanom “linkolna”

O tome koliko je kraljica Marija volela automobile najbolje govore svedočanstva Velizara Jankovića, predsednika Automobilskog kluba Kraljevine Jugoslavije, čiji je kraljica bila pokrovitelj. Povodom desetogodišnjice proslave kluba, koja je održana 1932. godine, Janković je rekao: „Njeno veličanstvo kraljica Marija je, što želimo naročito našoj široj javnosti da podvučemo, strasna ljubiteljka automobilskog sporta. Ona lično vozi sama, bez prisustva ikakvog profesionalnog šofera, pouzdano i hladnokvno i sedi za volanom, bez straha i zamora, po čitave sate... Vrlo često je u kolima pored kraljice njegovo visočanstvo kralj kome, kao već poznatom ljubitelju moćnim automobilima, naročito zadovoljstvo čini da pored sebe za volanom vidi svoju suprugu, kao šofera.“

Ljubiteljka dugih putovanja

Kraljica je posebno volela da vozi za vreme odmora na Bledu. Automobilom je prošla gotovo svim putevima u tadašnoj kraljevini, posebno je volela vožnje do Jadranskog mora.  Takođe, putovala je i do Bukurešta. Zanimljivo je da je sama vozila u Francusku, gde je obilazila sajmove i odlazila na odmor u Vitel. Vožnje od Beograda do Bleda za jugoslovensku kraljicu vremenom su postala rutinska.

Istorijske knjige beleže njena putovanja na relacijama Bled – Pariz i Vitel – Bled.

Kralj i kraljica sa prestolonaslednikom Petrom na Bledu

Kralj i kraljica sa prestolonaslednikom Petrom na Bledu

Tragedija Karađorđevića

Svakako je veliki udarac za kraljevinu, a pre svega porodicu Karađorđević i kraljicu, bio atentat na kralja Aleksandra 9. oktobra 1934. godine u Marseju. Imala je 34 godina kada je ostala udovica sa tri maloletna sina. Posle toga se okrenula dobrotvornom i humanitarnom radu i obrazovanju svojih sinova.

U ovom periodu se beleži i jedan detalj vezan za kraljičinu ljubav prema automobilima. Na Sajmu automobila u Beogradu, održanom marta 1938. godine, izložen je linkoln zefir 86x, kupljen na njen zahtev. Tokom jeseni iste godine kraljica je ovaj automobil poklonila sinu, tada maloletnom kralju Petru II, navodi se u knjizi „Automobili i dinastija Karađorđevići“ autora Miroslava Milutinovića. Kralj Petar II je sećanja na vožnju majke opisao kratko u memoarima: „Vozila je odlično i veoma brzo“.

Odlazak iz zemlje i smrt

Krajem 1939. godine kraljica, koja nije imala previše uticaja u zemlji koju je vodilo tročlano namesništvo, na čelu sa knezom Pavlom, odlučuje da napusti Jugoslaviju i sa sinovima Tomislavom i Andrejom ode u Englesku. Kada je 17. aprila 1941. godine kapitulirala jugoslovenska vojska, porodici se pridružuje i Petar, koji je nekoliko nedelja ranije postao kralj.

Kraljica Marija je u Engleskoj nastavila da se bavi humanitarnim i dobrotvornim radom, naročito tokom i neposredno posle Drugog svetskog rata. Umrla je 22. juna 1961. godine u Londonu i sahranjena je na groblju u Vindzoru. Njeni posmrtni ostaci su preneti u Srbiju 2013. godine i položeni u Kraljevsku kriptu Crkve Svetog Đorđa na Oplencu.

velika britanija.jpg