Moderni Žurnal

MARIA OF YUGOSLAVIA

Moderni Žurnal
MARIA OF YUGOSLAVIA

Marija Karađorđević (9. januar 1900 — 22. jun 1961) bila je jugoslovenska kraljica. Ona je druga ćerka rumunskog kralja Ferdinanda Hoencolerna i rumunske kraljice Marije, princeze Velike Britanije i Irske, sinovice engleskog kralja Edvarda VII i unuke kraljice Viktorije. Pre udaje imala je titulu princeze od Rumunije. 


Venčala se sa Aleksandrom Prvim Karađorđevićem 8. juna 1922. godine po pravoslavom obredu u Sabornoj crkvi u Beogradu. Imali su tri sina Petra II, Tomislava i Andreja.

Pošto se zvala isto kao i svoja majka, bila je poznata i po nadimku Minjon.

Hroničari govore da je taj nadimak dobila po nazivu opere koju je njena majka gledala neposredno pred porođaj.


Za vreme Prvog svetskog rata radila je sa majkom u bolnici, negujući ranjenike. 

Kraljica Marija prihvatila je ulogu pokrovitelja Srpskog automobilskog kluba, kasnije Jugoslovenskog auto kluba, osnovanog 1922. godine. Povodom desetogodišnjice kluba, kraljica je izjavila da je tokom karijere promenila 11 automobila od devet različitih proizvođača.

Hroničari beleže da je kraljica Marija najčešće vozila automobile marke Delaž, iste one u čijem je kabrioletu 09.10.1934. u Marseju ubijen njen suprug.

Kraljica Marija prešla je, vozeći sama svoje automobile, gotovo sve puteve u Srbiji. Naročito je u vožnji uživala tokom letovanja na Bledu. Tako je jednom prilikom za tri dana prešla put od ovog letovališta do Pariza. 

Kraljica-marija-04.jpg

Kralju Aleksandru, ljubitelju putovanja moćnim automobilima, naročito zadovoljstvo predstavljalo je da za volanom, pored sebe, vidi suprugu kao šofera.