Moderni Žurnal

Koliko su nekada koštali automobili?

Moderni Žurnal
Koliko su nekada koštali automobili?

U nekadašnjoj Jugoslaviji, pred njen raspad, najeftiniji automobil bila je peglica, dok je za yugo bilo potrebno izdvojiti dve i po prosečne platedok je za zastavu 101 bilo neophodno raditi više od tri godine.

Najskuplji automobil na tadašnjem tržištu Jugoslavije bio je mercedes 560 SEC za koga je trebalo izdvojiti 1.231 mjesečnu platu, što znači da je za njega trebalo raditi nešto više od 102 godine.

tablJUG_765.jpg

Mnogi od nas se danas sa nostalgijom prisećaju minulih vremena i bivše države, čak i kad su automobili u pitanju. Čak ni pred sam raspad bivše SFRJ kada su jugoslovenskim putevima krstarile stotine hiljada Zastavinih vozila vozni park nije bio mlad, a bezbednost saobraćaja na putu nije bio na zavidnom nivou, podsećaju podgoričke Vijesti.

Činjenice govore da je ponuda bila daleko oskudnija, a za najjeftiniji od svih “jugića”, jugo koral 45, trebalo je da se radi 30 meseci. I pritom je to bio drugi najjeftiniji automobil na tržištu. Jedini dostupniji auto je bio fijat 126, poznatiji kao “peglica”. Za ovaj auto je bilo dovoljno “samo” 19 prosečnih plata.

Jedan mesec više radnik je morao da se “strpi” ako je umesto juga želio Škodinu limuzinu 120L, a ukupno 35 prosečnih plata je trebalo izdvojiti za reno 4. Najdostupniji kompaktni porodični automobil je bila zastava 101 za 38 plata, a zatim su sledili ruski ponosi, moskvič aleko za 42 i lada samara za koju je trebalo izdvojiti 54 plate.

renault_4_bye_bye.jpg

Za jugo floridu je trebalo prosečno da radite 75 meseci, a za VW golf II dizel punih osam godina. Reno 19 i fijat tipo su bili još koju platu skuplji.

I polako dolazimo do gornjeg doma, automobila koje nismo baš često mogli da viđamo na putevima. Priču otvara italijanska lepotica alfa 164 sa fantastičnim V6 motorom i cenom u protivvrijednosti od 322 prosečne plate.

alfa_romeo_164_14.jpg

Još skuplja je bila opel omega, kao i reno 25 sa takođe slavnim V6 motorom. Za njega je jugoslovenski radnik morao da izdvoji 404 mesečne plate, ili gotovo sve što zaradi tokom života.

Na samom vrhu sunemački automobili. Za BMW 750iL, odnosno produženu verziju sa V12 motorom, bilo je potrebno izdvojiti 912 prosečnih plata, ili tačno 76 godina radnog staža. I konačno najskuplji je bio mercedes 560 SEC za koga je trebalo dati 1.231 mesečnu platu.