Moderni Žurnal

Automobili koji su se proizvodili u Jugoslaviji

Moderni Žurnal
Automobili koji su se proizvodili u Jugoslaviji

Kragujevačka fabrika Zastava Automobili je bila najveći proizvođač automobila ne samo u Jugoslaviji, već i na čitavom Balkanu. Međutim, Zastava nije bila jedini proizvođač automobila u nekadašnjoj Jugoslaviji. Automobili različitih proizvođača sklapani su i montirani na ovim prostorima.

U Tomosu, u slovenačkom Kopru, sklapao se Sitroenov “spaček”, ali i “ajkula”. Posle udruživanja Sitroena i Tomosa 1964. godine nastaje Cimos i u ovoj fabrici sklapani su “ami”, “dijana”, “GS”, “AX”, “BW”, “CX”, “viza” i teretne varijante “spačeka” i “dijane”.

Industrija Motornih Vozil (IMV) iz Novog Mesta u Sloveniji je od 1967. sklapao Ostinove modele “1300”, “ostin maksi 1500” i “maksi 1750”, ali i čuveni “mini 1000”. Šest godina kasnije u ovoj fabrici počelo je sklapanje čuvenog Renovog modela "4" koja je do 1992. u ovoj fabrici napravljena u više od pola miliona primeraka. U IMV-u su se još sklapali modeli renoa "12", "16", "18", ali i čuvena "petica" druge generacije. Juna 1988. godine nastaje Revoz, kao zajednička kompanije Renoa i IMV-a. Danas je ova kompanija u stoprocentnom vlasništvu Renoa koji u njemu sklapa model "tvingo". 

e8d15877a9e8c25848a87acd21848db1.jpg

Preduzeće Pretis (Preduzeće Tito Sarajevo) je kao dopunu svom proizvodnom programu vezanom za namensku industriju 1963. godine počelo sklapanje nemačkog “NSU princa”. Osim automobila, Pretis je proizvodio i NSU motocikle - model “maksi” od 175 kubika, ali i skuter “NSU prima” od 146 i 175 kubika.

Šest godina kasnije Folksvagen preuzima NSU, i potom sa Pretisom osniva firmu UNIS, koja je bila u većinskom vlasništvu države, i pod njenim okriljem i TAS (Tvornica automobila Sarajevo). U fabrici počinje montaža “VW bube” i do 1976, kada je prestala proizvodnja, sa proizvodnih traka sišlo je nešto više od 31.000 “buba” namenjenih jugoslovenskom tržištu.

volkswagen_golf_5-door_1983.jpg

 

Kasnije je u ovoj fabrici sklapan “golf” prve generacije, a potom 1985. počinje i proizvodnja "golfa" druge generacija, s tim što se sarajevska verzija vrlo malo razlikovala od nemačke varijante. "Golf dvojka" je i dan danas najpopularniji automobil na prostoru Bosne i Hercegovine. U sarajevskoj fabrici sklapane su i "džete", dok je 1983. počela proizvodnja “kedija” za celu Evropu.

IDA Opel (Industrija delova automobila - Kikinda) je bio pogon za proizvodnju delova i sklapanje Opelovih automobila. Modeli koji su se proizvodili u IDA Opelu su: "omega", "senator", "askona", "astra", a jedno kratko vreme u prodaji pod oznakom IDA bila je i "opel vektra". Opel senator se od redizajna 1983. godine, u Nemačkoj i dalje zvao isto, dok ga je IDA na tržištu Jugoslavije prodavala pod imenom „Kikinda“.