Moderni Žurnal

10 automobila koji su spasili svoje proizvođače od bankrota!

Moderni Žurnal
10 automobila koji su spasili svoje proizvođače od bankrota!

Tokom poslednjih nekoliko godina, mnogo proizvođača stavilo je katanac na svoje fabrike. S druge strane, postoje i automobilske kompanije koje su uspele preživeti mračno razdoblje proizvevši popularan i široko prodavan automobil.

Pred vama je deset automobila koji su, prema izboru Autokluba, spasili svog proizvođača od bankrota.

10. Porsche Boxster

Devedesetih godina u Porscheu je nastupila kriza – od prodaje 50.000 automobila 1986. godine pali su na 14.000 prodanih primeraka u 1993, od čega ih je samo 3000 bilo u SAD-u. Prethodni spasitelji, modeli 924, 944 i 968 postali su zastareli, a Porscheu je potreban bio novi sportski automobil. Ugledavši se na Mazdu koja je s MX5 postigla ogroman uspeh, Porsche je odlučio stvoriti Boxster, koji je doživio istu sudbinu kao MX5.

Koncept je predstavljen 1993. godine, a proizvodni model tri godine posle. Osim Mazde, Porsche je prilikom izrade Boxstera učio i od Toyote, kako bi uštedio na ceni delova. Većina unutrašnjosti i gotovo sve ispred vetrobranskog stakla deljeno je s vodeno hlađenim 996. Danas je Boxster i dalje jeftini Porsche koji se možete priuštiti.

9. BMW 700

Teško je poverovati da je jedan od najvećih proizvođača automobila nekad bio u ozbiljnim problemima. Konkretnije, bilo je to 1959. godine, više od decenije nakon Drugog svetskog rata, ali upksos tome – situacija je za BMW još uvek bila teška. Naime, Nemačka nakon Drugog svetskog rata nije smjela izrađivati automobile. Tek nakon 1952. godine proizvodna traka ponovno je počela raditi, a limuzina 501, sportski roadster 507 i minimalna Isetta pokazali su se kao neuspešni, pa je BMW pao u stečaj.

BMW je skoro prihvatio akviziciju Mercedesa, i tada je u zadnji tren predstavljen maleni 700 sa motorom smeštenim pozadi. Automobil se zbog jednostavnog održavanja i dinamike vožnje pokazao apsolutnim hitom, a trake su se u BMW-u nastavile vrteti.

bmw_700_coupe_69.jpeg

8. Land Rover Discovery

Iako situacija u Jaguar Land Roveru nikad nije bila bajna, krajem osamdesetih bilo je puno gore. Britanski Leyland je propao, a time i mnoge britanske automobilske kompanije. Na Land Rover se tada gledalo kao kompaniju u padu, koja je uglavnom bila usmerena na poljoprivrednike.

Land Rover se odlučio vratiti, a pri tome mu je potreban bio drastičan novi pristup. Pri tome, Discovery je Land Rover uveo u novo poglavlje. Dizajniran je na šasiji od Range Rovera, a prvom izvedbom bio je već izvrstan i udoban porodični terenac. Ispod poklopca motora moglo se birati među V8 ili popularnim turbodizelskim četverocilindrašem. Danas je jedan od najboljih terenaca u prodaji.

land_rover_discovery_5-door_7_029700a405a20448.jpeg

7. Mercedes 300 SL

Kao i BMW-a, Drugi svetski rat snažno je udario Mercedesa. Osim što su fabrike bile potpuno uništene, predratni modeli bili su jednostavno prestari za novi svetski poredak. Međutim, Mercedes je nadu video u Rudolfu Uhlenhautu koji je stvorio W194 - pobednika Le Mansa. On je poslužio kao temelj za 300SL, koji se smatra jednim od najboljih Mercedesovih automobila ikad napravljenih.

Predstavljen je na salonu automobila u Njujorku 1954. godine, a proizvodnja je počela godinu nakon. Svojevremeno, bio je jedan od najbržih automobila čiji je kazaljka prelazila magični broj od 200. Uz to, ponudio je upečatljiv novi dizajn s 'vratima galeba' i elegantnim 'oblinama'. U SAD-u je preko noći postao zvezda, gde je Mercedes nastavio s luksuznim limuzinama.

6. Aston Martin DB7

Za Aston Martin teška vremena bile su devedesete. 1988. ga je kupio Ford, ali stvari su i dalje izgledale beznadno. Skupi stariji automobili trudili su se biti korak uz konkurenciju. DB7, nakon što je predstavljen 1993. godine, smatrao se početnom verzijom, te zamjeni Jaguara XJ-S uz nekoliko izmena, a ispod poklopca bio je Jaguarov 3.2-litrarski redni šestak (1999. je dobio 5.9-litreni V12).

Kao i Porsche, Aston Martin je naučio štedeti u teškim vremenima. Tako je DB7 delio neke delove s Mazdom. Primera radi, zadnja svetla dolaze sa modela 323 F, kvake na vratima sa 323 karavana, pokazivači smjera sa Miate, a prekidači za spoljne retrovizore sa Forda Scorpia. Možda nije izgrađen kao ostali Astoni, ali prodat je u preko 7000 primeraka, što je spasilo kompaniju.

5. Buick Regal

Financijska kriza globalnih razmera 2008. 'uzdrmala' je mnoge proizvođače automobila. Ford je ugasio Mercury, GM Pontiac i Oldsmobile, a Chrysler Plymouth. Buick je bio sledeći na popisu za GM jer se kompanija mučila. Međutim, uočena je praznina na kineskom tržištu, te je lansirana moderna limuzina Regal kojom bi Buick mogao biti spašen od izumiranja.

Temelji se na evropskoj Opel Insigniji, a prodavala se odlično. Još uvek se proizvodi, ali u poslednje vreme suočena je s ukidanjem.

4. Dodge Omni/Plymouth Horizon

Sedamdesetih se dogodila jedna od najvećih naftnih kriza, koja je 'ubila' mnoge američke proizvođače automobila. Uz naftnu krizu, japanski i evropski izvoz automobila u SAD porastao je kao nikada. Chrysler je morao napraviti automobil koji će moći konkurirati strancima iz Evrope i Japana, a odgovor je video u Dodgeu i Plymouthu.

Tako je 1977. godine započela proizvodnja Dodge Omnija i Plymoutha Horizona. Oba automobila bili su jeftini hatchbackovi sa pogonom na prednje točkove. Bio je vrlo ekonomičan, što je ljudima trebalo za vreme naftne krize. Tako su Omni i Horizon spasili Chryslera.

3. Porsche 944

Kao devedesete, ni osamdesete nisu bile ništa bolje za Porsche. U ponudi su imali mali asortiman automobila, zbog čega nisu nikada mogli uhvatiti značajan deo automobilskog tržišta. Zbog toga, 1981. je predstavljen 944, zasnovan na postojećem 924. Novi Porsche bio je sportski, manje dosadan od 928, moderan i brz, te je postigao veliki komercijalni uspeh.

Iako je 924 pomogao Porscheu uz pomoć Volkswagena, 944 je taj koji je marku izvukao iz nevolja. 944 je bio pravi Porsche koji je istinski voljen širom sveta, a danas predstavlja jedan od Porscheovih modela kojeg bismo ponovo voleli videti u prodaji.

11340925.jpeg

2. Ford Taurus

Čak i divovske automobilske kompanije poput Forda mogu upasti u probleme. Osamdesetih godina segment limuzina srednje veličine bio je najviše popularan, a Ford je u ponudio imao samo LTD sa zadnjim pogonom koji je bio poprilično jadan u poređenju sa svojim konkurentima. Zbog toga su ga odlučili zameniti Taurusom sa pogonom na prednje točkove 1986. godine.

Prva generacije već je postala veoma popularna i vratila Ford nazad na kartu u segmentu limuzina srednje veličine. Druga generacije bila je najprodavaniji automobil u SAD-u, a zatim je predstavljena SHO izvedba, koja je bila još poželjnija i brža.

11340927.jpeg

1. Lotus Elise

Devedesete su bile teške za mnoge proizvođače, pa tako i za Lotus. Nakon smrti osnivača Kolina Čapmana 1982. godine kompanija je promijenila mnogo vlasnika, zbog čega je britanski proizvođač sportskih automobila bio pred izumiranjem. Lotus se pokušao spasiti Elanom s prednjim pogonom, ali nije uspeo. Tada je predstavljen Elise.

Cilj uspeha bio je držati se onoga što je Lotus dobro znao: pogon na zadnje točkove, zabavnost i mala težina. Elise nije bio ni superautomobil, a ni konkurent MX-5, već je bio prvi svoje vrste. Težio je 731 kilograma, te je nudio jednostavan užitak u vožnji, a Lotus se 'preporodio'. Uz to, Elise je igrao ključnu ulogu u evoluciji Lotusa.

11340929.jpeg