Moderni Žurnal

Šest decenija legendarnog Minija

Moderni Žurnal
Šest decenija legendarnog Minija

Jedan od najznačajnijih automobila u istoriji razvijen je u Velikoj Britaniji kao odgovor na Suetsku krizu i najavu mogućih nestašica goriva. Pre tačno 60 godina British Motor Corporation (BMC) predstavio je legendarni mali automobil Morris Mini-Minor, koji je u istoriju ušao kao Mini.

Automobil je novinarima predstavljen još u aprilu 1969. godine, ali ga je publika u gotovo sto zemalja prvi puta mogla videti krajem avgusta. Mini je postao jedan od simbola 60-ih i najpopularniji engleski automobil svih vremena, a uticaj na način konstruiranja manjih, gradskih automobila ne može se ni izmeriti.

Dizajnirao ga je Alek Isigonis, britanski inženjer grčko-nemačkog podrijetla, rođen u (danas) turskom Izmiru, koji je za svoje dostignuće dobio titulu Sir.

42497_0.jpg

Isigonis je uspeo da u malenoj sandučastoj karoseriji, dugačkoj 305, širokoj 140 i visokoj 135 cm, stvori prostor za četiri osobe i prtljažnik od 116 litara. Tajna neverojatne prostranosti malenog automobila je u koncepciji. Motor je ugrađen poprečno ispred prednje osovine, u sklopu s menjačem te je koristio isto ulje, i pokretao prednje točkove. Tada nije bila poznata izvedba sa hladnjakom koji se hladio električnim ventilatorom preko termoprekidača, pa je, kako kod većine novih automobila ugrađen poprečno ispred motora. 

Zbog toga je ugrađen bočno, vazduh je povlačio iz blatobrana, a ventilator se pokretao klasično - remenom. Iako to nije bilo dobro za hlađenja, kao što zajedničko ulje nije bilo dobro ni za motor, ni za menjač, bio je to genijalan koncept. 

U same uglove su postavljeni minijaturni točkovi od 10 cola, a umesto klasičnog vešanja ugrađene su gumene kugle, koje su zauzimale malo prostora.

Prvi serijski modeli nosili su nazive Austin Seven i Morris Mini Minor. Prva se verzija pokretala motorom zapremine 848 ccm i snage 34 KS pri 5500/min, što je bilo dovoljno za brzinu od 116 km/h.


Za to vreme su to bile vrlo dobre performanse, a naknadno je stigla najuspešnija verzija 1000 s motorom snage 42 KS, a potom i 1275 ccm. Kupci su bili oduševljeni, pa su tražili i dorađene verzije. Zbog toga je napravljen karavanski model Morris Mini Traveller, odnosno Austin Mini Countryman.

Na njegovoj je osnovi napravljen maleni i iznenađujuće uspešno dostavno vozilo, sa zatvorenim stražnjim delom i pickup - Van.

morris_mini_van_1.jpg

Mini se montirao i u Španiji, Portugalu, Belgiji, Južnoj Africi, Australiji, Novom Zelandu, Urugvaju, Venecueli…

Uspeh je bio iznad svih očekivanja, Mini je postao hit na većini evropskih tržišta, posebno u Italiji, pa je pokrenuta licencna proizvodnja u Innocentiju.

Mini je postao automobilska ikona i genijalno vozilo za grad, koje je preokrenuo razvoj automobila.

morris_mini-minor_51.jpg

Po njegovoj poboljšanoj koncepciji 1968. je napravljen Autobianchi A112, prethodnik Fiata 127 i Yuga 45, a 1974. i prvi Golf, a ostalo je istorija. Mini se u desetak verzija proizvodio sve do 2000. (proizvodnja je obustavljena 1996, a na zahtev kupaca je obnovljena) i ukupno je napravljeno više od pet milion primeraka.

Nakon što je BMW kupio Rover, 2001. je uspešno je na tržište uveden savremeni naslednik.