Moderni Žurnal

Večite muke za parking

Moderni Žurnal
Večite muke za parking

Beogradski vozači "osuđeni" su večito na iste muke: kako parkirati automobil u centru grada? Istina, Beograđani su možda istrajniji u želji da što upornije "približe" svog omiljenog četvorotočkaša odredištu, ako je ikako moguće na desetak metara od Knez Mihailove.

To bi bilo idealno, ali je, na žalost, nemoguće. Pa ipak, oni se uvek trude da naprave da bude tako...

Beogradski fotografi uredno su beležili razvoj ove vozačke ambicije, pa su snimali mesta gde su sugrađani voleli da "odlažu" svoja vozila.

Saobraćajna zagušenja sa predratnim vozilima, načešće "fordom T" nisu bila uobičajena, ali su ipak zabeležena prilikom jednog od velikih varoških okupljanja.

Jedna od svadbi zapamćena je po velikoj automobilskoj gužvi ispred crkve, a očigledno je da su mladenci bili iz uglednih porodica i najvišeg aristokratskog sloja, budući da je takav broj automobila na jednom mestu ipak bio neuobičajen. Najzad, sloj aristokrata i bogatih Beograđana nije bio prevelik u ondašnjem gradu, koji je pred Drugi svetski rat brojao tek oko 400.000 staovnika.

41405330_332047480883002_4331820080002833825_n.jpg

Potom nastupa posleratni period, a tokom šezdesetih godina, posebno, broj automobila počinje da raste. Socijalistički sistem je smenio predratnu aristokratiju, ali je napravio drugu - političku, odnosno sloj rukovodilaca. Opet su automobili bili obeležje statusa, ali je postepeno auto postajao pristupačan i srednjoj klasi stanovništva. Povoljni krediti, sa jedne strane, i najpopularniji auto toga doba - "fića", sa druge, omogućili su i "običnim" ljudima da imaju automobil.

Danas deluje krajnje neobično da je plato na Trgu Republike, ispred Narodnog pozorišta dugo bio parking. U to vreme, istini za volju, Beograd nije imao ovoliko automobila kao danas, pa je taj parking, makar za to vreme, bio na prilično očekivanom i pristojnom mestu.

beograd-nekad-trg-republike.jpg

Objavljeno u Večernjim novostima, 15. avgusta 2019.