Moderni Žurnal

Ford Kapri: kultni evropski kupe

Moderni Žurnal
Ford Kapri: kultni evropski kupe

Polovinom šezdesetih godina Ford je pokrenuo projekat razvoja novog sportskog kupea za evropsko tržište, koji bi na Starom kontinentu bio ono što je u Americi Mustang. Ford Velika Britanija i Ford Nemačka su se fuzionisali u jednu kompaniju i jedan od prioriteta je bio plan razvoja sportskog kupea.

Cilj je bio jednostavan - napraviti pristupačan automobil koji bi se svideo svim kategorijama kupaca i koji bi bio baziran na postojećoj mehanici. Ukratko Ford je želeo da osvoji Evropu jednostavnim i za proizvodnju jeftinim modelom automobila. U Fordu su zasukali rukave i posao je počeo 1965.

Na dizajnu su radili svi Fordovi dizajnerski centri, i u Evropi i u SAD, a više različitih prototipova prezentovano je upravi kompanije. Razvoj je tekao bez većih problema i na osnovu prvih prototipova 1966. godine doneta je konačna odluka o početku proizvodnje.

Iako je Ford Mustang bio inspiracija za ovaj automobil, dizajneri, osim same koncepcije i formule ”duga hauba - kratak rep”, nisu ništa drugo preuzeli od američkog ”rođaka”. U Evropi su se opredelili za samo jedan karoserijski oblik, a kao konačno rešenje uzeta je polu-fastback kupe koncepcija.

Radno ime projekta bilo je Kolt, ali se od toga odustalo zbog istoimenog modela Micubišija. Usvojeno je ime Kapri, po prelepom italijanskom ostrvu.

Januara 1969. godine Ford Kapri je prezentovan novinarima na Kipru, ali je uslov bio da ne objave vest o tome do zvanične premijere na Sajmu automobila u Briselu, koju je počeo 24. januara. Javnost je bila oduševljena posle predstavljanja modernog kupea, skladnih linija. Cena je bila relativno niska, Ford je, po tradiciji, nudio dugačku listu opreme kako bi privukao kupce i pretekao konkurenciju, i čak osam motora u ponudi. Ford Kapri se proizvodio u Hejlvudu (Engleska), Kelnu (Nemačka) i Genku (Belgija).

ford_capri.jpg

Ford je prodao neverovatnih 400.000 Kaprija tokom prvih godinu i po dana proizvodnje, što je uspeh jednak Mustangu. Kupci su bili veoma zadovoljni izgledom i utiskom, ali što je još važnije kvalitetom.

Kapri je 1973. godine doživeo prvi redizajn, jer je umesto četiri fara, dobio dve veće svetlosne grupe, nešto modifikovaniji izgled prednjeg i zadnjeg dela, kao i manji broj hromiranih detalja na karoseriji. Iste godine proizveden je i milioniti primerak, što je predstavljao veliki uspeh za automobil koji je na tržištu tri godine.

ford_capri_rs_3100_2.jpg

Iz Evrope je krenuo izvoz u SAD, Južnu Afriku, na Bliski Istok i Australiju (u kojoj je kasnije i počela proizvodnja ovog modela). Iako je prodaja Kaprija bila na visokom nivou, globalna recesija i naftna kriza imale su svoj udeo u padu proizvodnje u drugoj polovini sedamdesetih.

Od 1984. godine, Kapri se prodavao samo u Engleskoj, a konačan kraj proizvodnje nastupio je 19. decembra 1986. godine, nakon tačno 1,886,647 proizvedenih kupea.