BMW snimio film o dramatičnom događaju

BMW snimio film o dramatičnom događaju

Nemački BMW snimio je kratki film zasnovan na istinitom događaju iz 1964. godine. Reč je o begu stanovnika nekadašnjeg DDR-a iz komunističkog, istočnog dela Berlina u Zapadni Berlin uz pomoć modifikovanog mikro automobila BMW Isetta. 

Glavni junak filma “Mali beg” je Nemac Klaus-Ginter Jacobi koji je 1958. prešao u Zapadni Berlin, a šest godina kasnije odlučio je da pomogne prijatelju iz detinjstva Manfredu Kostneru da uradi isto.

Bio je to veoma opsan poduhvat, jer je Berlinski zid već bio podignut. Kako bi odveo svog prijatelja preko granice, Jacobi je odlučio da iskoristiti mali automobil BMW Isettu. Iz nje je izvadio vazdušni filter, rezervni točak i sistem grejanja, savio je izduvnu cev, a standardni, 13-litarski rezervoar, zamenio malim kanisterom. Tako se u zadnjem delu ovog malenog automobila pojavila niša u koju se, uz dosta muke, mogla sakriti jedna osoba.

isetta_01.jpg

Jacobi, kao stanovnik Zapadnog Berlina, nije smeo putovati u Istočnu Nemačku, pa je za ovaj hrabri poduhvat morao naći drugog vozača. Našao je zapadnonjemačke studente koji su, samo iz uverenja, bili voljni pomoći u prelasku Berlinskog zida. Najzad, 23. maja 1964. godine izveden je beg: Manfred Kostner uspeo je preći u Zapadni Berlin što je BMW u kratkom filmu!

Studenti su nastavili svoju spasilačku misiju u drugoj Isetti, ali prepravljenoj po istom, principu. Izvukli su još osam osoba iz Istočnog Berlina pre nego su otkriveni 18 meseci nakon prvog bega.

Istorijat Issete

Isetta je originalno italijanski dizajniran mikro automobil nastao u kompaniji ISO SpA, sa licencom pravljen u drugim zemljama među kojima su Španija, Belgija, Francuska, Brazil, Nemačka i Velika Britanija. Njegov jajast oblik i balonasti prozori doneli su nadimak “balon auto”.  Uj Nemačkoj je bio poznat kao “kotrljajuće jaje”.

Kada je proizvodnja započeta u kompaniji BMW 1955. godine, Isetta je postala poznata kao prvi masovno proizvođeni automobil sa potrošnjom od 3L na 100 pređenih kilometara. To ga je učinilo najprodavanijim svetskim automobilom sa jednim cilindrom. Prodat je u ukupno 161.728 prodatih primeraka.

autowp.ru_bmw_isetta_250_8.jpg