Legendarni narodni auto

Sa više od 20.000.000 prodatih primeraka širom sveta i proizvodnjom u 15 zemalja, uključujući i nekadašnju Jugoslaviju, Folksvagen Buba je najpopularniji i najprodavaniji automobil svih vremena.

VW-Beetle-1300-19652.jpg

Ako je neki automobil dokaz nemačke izdržljivosti i kvaliteta to je Buba. Međutim kako je krenula priča o "narodnom automobilu".

Sve je počelo 1933. nacrtom Ferdinanda Poršea kojim je odgovorio na poziv Adolfa Hitlera da proizvede jeftini "narodni automobil" namenjen svim slojevima društva. Porše je kasnije priznao da je temeljnu zamisao o konstrukciji ovog automobila preuzeo od svoga zemljaka Hansa Ledvinke, inženjera koji je radio za češku Tatru. Porše je tokom šezdesetih godina platio odštetu Tatri.

Posao je dobila kompanija NSU, koja se u ovo vreme bavila isključivo proizvodnjom motocikala. 
Prototip NSU Type 32, koji je po mnogim detaljima bio sličan Tatri V570, pojavio se 1933, a već naredne godine još tri primerka iz serije V3. Tri godine kasnije završena je probna serija VW 30 (Type 60). Konture automobila su se nazirale. 

Ovaj automobil je pokretao benzinski motor sa četiri cilindra zapremine 985cm3 i 22 konjske snage. Maksimalna brzina bila je 100 km/h, a potrošnja 10 litara na 100 kilometara. Proizvodnja u novoj fabrici počela je septembra 1939. godine, kada je počeo Drugi svetski rat. Gotovo celokuplna proizvodnja bila je namenjena vojsci nacističke Nemačke.

Po završetku rata Folksvagen je zaobišla sudbina većine ostalih fabrika u Nemačkoj i saveznici je nisu demontirali. Sedam meseci po okončanju rata nakon rata iz fabrike je izašlo 55 automobila, dve godine kasnije zabeležen je prvi izvoz - pet automobila isporučeno je u Holandiju, a ostalo je istorija.

Buba je postala simbol nemačkog privrednog rasta i jedan od najpopularnijih automobila u istoriji.

Ovaj automobil je 1950. godine koštao oko 4000 maraka, a 1955 godine sa fabričke trake silazi milioniti auto. Sa preko 15 miliona prodatih komada, buba po broju prodatih automobila sa prvog mosta skida legendarnog Fordovog Tin Lizija. 

p01fwg3f.jpg

 

Na severu Nemačke, u gradu Emdenu, 1978. godine sa trake silazi poslednji automobil nemačke porizvodnje i Folksvagen postepeno počinje ukidanje proizvodnju i u inostranstvu. 

Poslednja buba proizvedena je u Meksiku i sa "trake" je izašla 30. jula 2003, kada su marijači u njenu čast odsvirali serenadu. Poslednja prozivedena "buba" nazvana je "El rej" (na španskom kralj) i danas se nalazi u Muzeju Folksvagena u Nemačkoj. 

lastbuginmexico.jpg

 

Buba je i važan deo pop kulture. poput sitroenove "ajkule" ili minija. Posebno se vezuje za hipi pokret, jer je tada i njena popularnost bila na vrhuncu. Buba se pojavljivala i u brojnim holivudskim filmovima. Svakako je najpoznatija Diznijeva komedija "The Love Bug" i buba "Herbie", koja se čuva u Folksvagenovom muzeju.

1969_Herbie_01.jpg

Neizbežna je i priča Hozeu Muhiki, predsedniku Urugvaja od 2010. do 2015. godine, koji je imao titulu najskromnijeg predsednika na svetu, pošto je koristio svega 10 odsto plate, a ostalo je davao u dobrotvorne svrhe. Najveći izdatak bila je kupovina "bube" u vrednosti od 1.945 dolara.

mujica.jpg

U Muzeju automobila Beograd, kolekciji Bratislava Petkovića, nalazi se buba iz 1949. godine. Primerci proizvedeni tik po završetku Drugog svetskog rata su izuzetno retki i cenjeni, te je zbog toga ova "buba" jedan od značajnijih primeraka u kolekciji muzeja. Odnedavno je na restauraciji.