Moderni Žurnal

Obeleženo 80 godina trke „Beograd Gran Pri”

Moderni Žurnal
Obeleženo 80 godina trke „Beograd Gran Pri”

Osamdeset godina od održavanja čuvene trke „Beograd Grand Pri” na Kalemegdanu, obeleženo je danas u Muzeju automobila u Beogradu.

Godišnjica trke na kojoj je 3. septembra 1939. pobedio čuveni italijanski vozač Tacio Nuvolari, obeležena je u prisustvu ambasadora Italije u Srbiji Karla Lo Kaša i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića.

Ambasador Italije Karlo Lo Kašo pozdravio je inicijativu za obeležavanje 80. godina od ove trke i istakao je da 2019. godina važna i zbog toga što se proslavlja 140 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Italije, kao i 10 godina strateškog partnerstva ove dve zemlje.

„Kada su mi organizatori ovog događaja rekli da postoji želja da se organizuje ova inicijativa, da trofej koji je Nuvolari osvojio dođe u Beograd, ambasada je u potpunosti podržala. Tacio Nuvolari je vozač kako prošlosti, kao i sadašnjosti, ali i budućnost. On je možda i najbolji vozač, ali je pre svega, pored vozačkih sposobnosti imao i ljudske vrednosti. Zahvaljujem svim organizatorima”, rekao je ambasador Kašo na svečanosti u Muzeju automobila.

fda40c14db3a91e9909e329fe7e2394a_8083593958.jpg

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je da je trka na Kalemegdanu jedan od najlepših događaja koji se desio u 20. veku u Beogradu.

„Tog 3. septembra 1939. godine Beograd je bio domaćim trke formule 1, jedine koja je održana u našem gradu. Ta trka je jedinstvena po mnogo čemu u istoriji automobilizma, možda najviše po tome što je počela u miru, a završila se u Drugom svetskom ratu. Trećina stanovnika tadašnjeg Beograda prisustvovala je trci, bio je to i poslednji Gran Pri koji je osvojio najveći vozač svih vremena Tacio Nuvolari. Zahvalni smo što se ovaj trofej posle 80. godina našao u Beogradu. To je trofej Politike, jedini trofej formule 1 koji je napisan na ćirilici. Mi već dve godine pokušavamo da održavamo sećanje na ovu trku, a ove godine imali smo smotru starih automobila. Naša ideja je da se jednog dana obnovi ta trka, kako bismo na taj način obeležili trku koja je značajna za Beograd”, rekao je Vesić.

Vesić je istakao i da će se početkom sledeće godine početi sa sređivanjem prostora ispod Brankovog mosta, nekadašnje garaže saveznih organa, gde će se zajedno nalaziti novi Muzej automobila i Muzej MUP-a Srbije.

„ U naredne dve-tri godine imaćemo novi prostor za Muzej automobila koji će biti mnogo veći i reprezentativniji od ovog. To će zaista biti jedan lep prostor i na taj način će ovaj muzej, koji ne bi postojao da nije Brace Petkovića i njegove ogromne energije i zalaganja, moći će više građana da ga vidi i da se više manifestacija održava tamo”, rekao je Vesić, koji se se zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji događaja i dodao da je ovaj događaj još jedan dokaz velikog srpsko-italijanskog prijateljstva.

Tan2019-9-8_142237337_4.jpg

Direktor „Motor Heritidža” Đorđo Adrijano istakao je da je sa svojim saradnicima uspeo da da doprinos ovoj inicijativi da se organizuje ovaj događaj na opšte zadovoljstvo svih.

U znak sećanja i zahvalnosti Adrijano je Vesiću poklonio kravatu sa motivima trke od pre 80 godina, a samo obeležavanje završeno je otvaranjem šampanjca, prenosi Tanjug.