Moderni Žurnal

Muzej organizuje vođene sa kustosom

Moderni Žurnal
Muzej organizuje vođene sa kustosom

Muzej automobila Beograd, zbirka Bratislava Petkovića, od ovog vikenda organizuje prvu seriju vođenih tura, posvećenu vladarskim automobilima.

Povod je istorijski. Naime, prvi automobil je došao u Beograd 16. aprila 1903. godine. Muzej će obeležiti 119. godišnjicu ovog događaja organizacijom vođenih tematskih tura kroz našu kolekciju. Vaš domaćin 16. i 17. aprila (subota i nedelja), u 12:00 i 13:30, biće kustos i istoričar automobilizma, dr Marko Miljković.

foto: Dušan Milenković/RAS Srbija

“Automobil je izgledao kao kočija sa baldahinom, model “neseldorfer” i štekao je kao mitraljez, a narod je bežao od njega glavom bez obzira”, opisao je jednom prilikom ovaj automobil i događaj osnivač Muzeja automobila Bratislav Petković.

Njegov prvi vlasnik bio je Boža Radulović, sin bogatog beogradskog trgovca, koji se plašio da vozi, pa je angažovao svog prijatelja Sretena Kostića, koji je tako postao prvi profesionalni vozač u Srbiji.

Lične stvari prvog profesionalnog vozača čuvaju se u Muzeju automobila u Majke Jevrosime 30, a među njima i njegova vozačka dozvola.

“Retki su muzeji koji mogu da se pohvale da imaju vozačku dozvolu broj jedan, odnosno dozvolu prvog Srbina koji je stavio ruke na upravljač”, rekao je Petković.