Redakcija Links-a

VLADARI NA TOČKOVIMA

Redakcija Links-a
VLADARI NA TOČKOVIMA

Poseban značaj među statusnim simbolima od samog početka razvoja automobilizma predstavljaju automobili vladara, koji su pored osnovne funkcije transporta i zaštite vlastodršca imali ulogu da istaknu ekskluzivnost, moć i značaj njihovih putnika.


Tako je srpska kraljevska porodica već  1908. godine nabavila tri luksuzna automobila marke “Šaron“.

Najveće zvezde kraljevskog automobilskog parka, u godini nakon Prvog svetskog rata, bili su “Pakardi“, tada poznati i kao “američki Rols-Rojsevi“.
Osim ovih, u dvorskoj garaži su se nalazili i američki automobili marke „Neš“, a ponosni vlasnik jednog „Neš-a“ bio je i Velizar Janković, višegodišnji predsednik Automobilskog kluba Kraljevine Jugoslavije. 

Automobilski klub Kraljevine Jugoslavije (Auto-klub) je okupljao “elitni deo prestoničke publike“, među kojom je najviše bilo bogatih trgovaca i industrijalaca, predstavnika vojne i političke elite i stranih diplomatskih predstavnika. U klubu se od njegovog osnivanja kao glavni pokrovitelj angažovala i kraljica Marija, žena kralja Aleksandra II Karađorđevića, inače čuvena kao pasionirana automobilistkinja.