Redakcija Links-a

PRINC ĐORĐE

Redakcija Links-a
PRINC ĐORĐE

Stariji sin kralja Petra, prestolonaslednik Đorđe, na poklon od oca dobija svoj prvi automobil, avgusta 1908. godine, što je ujedno prvi zabeleženi automobil na dvoru Karađorđevića. Prema memoarskim kazivanjima savremenika, reč je o pežou, sa dubl feton karoserijom.

Prestolonaslednik Đorđe je praktikovao svakodnevne izlete automobilom, nekada i više puta dnevno, ali je njegov način vožnje po Beogradu i okolini bio uzročnik incidenata, o čemu je pisala štampa koja mu nije bila naklonjena. Neobuzdan temperament i preka narav davali su i više nego dovoljno povoda za to.

Od posledica prestolonaslednikovih udaraca u afektu, posle nekoliko dana provedenih u bolnici početkom marta 1909. umire dvorski poslužitelj Stevan Kolaković i Đorđe se odriče prava na presto u korist mlađeg brata, kraljevića Aleksandra.

Kraljević Đorđe je, kao komandant jednog bataljona, teško ranjen septembra 1914. u jednom od juriša na Mačkov kamen. Posle toga više nije učestvovao u borbama, ali je obilazio položaje vojske u automobilima. Tako je na Solunskom frontu koristio automobil marke paner-lavasor, sa torpedo karoserijom.

Posle napada Nemačke na Jugoslaviju, Đorđe ostaje u Srbiji i 1942. i dolazi u poset automobila kadilak sedan, koji mu navodno poklanja američki ambasador. Tokom rata kraljević Đorđe je koristio bicikl. 

Kraljević Đorđe je bio jedini Karađorđević kome je posle Drugog svetskog rata bio dozvoljen boravak u Srbiji. Umro je u Beogradu 1972. godine.