Moderni Žurnal

Automobil iz "Mućki"

Moderni Žurnal
Automobil iz "Mućki"

Jedno od najčudnijih masovno proizvođenih britanskih vozila, Reliant Regal je doživeo svetsku slavu uz seriju "Mućke" (Only Fools and Horses), kao vozilo porodice Troter.

Reliant Regal, vozilo sa tri točka, proizvođeno je između 1953. i 1973. godine. Proizvodila ga je kompanija Reliant Motor Company iz Temvorta u Velikoj Britaniji. Reč je o laganom vozilu, težine 355 kilograma, tako da se po britanskim zakonima tretira kao tricikl i moguće ga je voziti ukoliko imate vozačku dozvolu A kategorije. Ovaj automobil je jedan od primera britanske eksentričnosti.

239230.jpg

Niska cena i mala potrošnja, i posebno činjenica da ste mogli da ga vozite samo sa dozvolom za motocikl, donele su ovom neuglednom vozilu popularnost, posebno tokom sedamdesetih godina. Iako mali auto, u njega su mogla da stanu četiri putnika, tako da je bio zahvalan za gradsku vožnju. Naslednik ovog modela, Reliant Robin, postao je drugi najprodavaniji automobil u Britaniji svih vremena, i u različitim verzijama je prodavan gotovo tri decenije. 

robin.jpg

Reliant Regal u Muzeju automobila u Beogradu detaljna je replika ovog čuvenog vozila sa TV ekrana. Automobil je vlasništvo kolekcionara Saše Petrovića i ustupljen je Muzeju kako bi posetioci iz zemlje i sveta mogli da ga vide. 

"Njega nam je nabavio prijatelj iz Engleske, a volimo često da se šalimo da smo ga dobili na poklon od Del Boja. Ljudi se oduševe kad ga vide na ulici i obično traže da se slikaju, a automobil ove vrste je jedini na Balkanu", rekao je za Telegraf Aleksa Petrović, sin kolekcionara Saše.

reliant-regal-2.jpg