Moderni Žurnal

Kraljica puteva

Moderni Žurnal
Kraljica puteva

Citroën Traction Avant je automobil čuvene francuske kompanije koji se proizvodio od 1934. do 1957. godine. Jedan je od najznačajnijih automobila francuskog proizvođača u istoriji.

Ovaj model je bio pionir masovne proizvodnje sa tri revolucionarne inovacije: pogon na prednjim točkovima, samonoseća karoserija i nezavisno ogibljenje na sva četiri točka. Automobil je bio pun tehnoloških noviteta, kao što su hidraulične kočnice.

Zvanično je predstavljen na Salonu automobila u Parizu 1934. godine kao Citroën 7CV prema računanju konjskih snaga u Francuskoj. Pošto su u kompaniji i ranije imali vozila sa istim imenom, za ovaj novitet je dodato i Traction Avant, što u prevodu znači pogon na prednje točkove, po čemu će i ostati poznat.

citroen_traction_avant_7cv_berline.jpg

Ovaj automobil je, u zavisnosti od agregata koji ga je pokretao, kasnije nosio i oznake 11CV, 15CV i 22CV. U Francuskoj je bio poznat pod nazivom Reine de la Route, odnosno Кraljica puteva. Proizvodnja se u početku odvijala samo u Francuskoj, ali su ubrzo otvorene i fabrike u Belgiji, Engleskoj, Nemačkoj i Danskoj.

Traction Avant su konstruisali inženjeri Andre Lefevr i Flaminio Bertoni, potonji dizajner čuvenog modela DS, popularne ajkule.

Proizvodnja je zaustavljena tokom Drugog svetskog rata, ali i u tim uslovima inženjeri su nastavili da rade na naslednicima. Serijska proizvodnja je nastavljena 1946. godine sa novim verzijama. Ekonomska kriza koja je nastala neposredno nakon rata govori o tome da su se gume prodavale odvojeno od automobila.

citroen_traction_avant_11cv_berline_9.jpg

Proizvodnja je okončana 1957. godine posle 759.111 proizvedenih vozila.

Model ovog automobila deo je zbirke Bratislava Petkovića i izložen je u Muzeju automobila u Beogradu. Reč je o modelu 11 Legere iz 1951. godine.