Moderni Žurnal

Najpovoljnija udobna vožnja na svetu

Moderni Žurnal
Najpovoljnija udobna vožnja na svetu

Čuveni francuski dizajner Flaminio Bertoni je, kako je sam naglašavao, napravio remek-delo. To je čuveni Citroenov model Ami 6. Ovaj kultni model ove godine slavi 60 godina postojanja.

Nakon što je s timom odeljenja za dizajn Citroena dizajnirao modele Traction Avant, 2 CV i DS, Bertoniju je poveren dizajn vozila srednje klase nazvanog Projekt AM.

autowp.ru_citroen_ami6_11.jpg

Prvi put je u jedan automobil mogao da pretoči sve svoje ideje, bez uplitanja bilo koga drugoga ko bi mu nametnuo određeni stil vozila. Odvažio se da na model Ami 6 postaviti udubljeno zadnje staklo do kojeg kapi kiše ne dopiru u slučaju lošeg vremena. Ovo rešenje je istovremeno omogućavalo da prtljažnik ima veliku zapreminu i standardni način otvaranja, kao i da ostane dovoljno prostora na zadnjim sedištima.

Po pitanju dizajna ovaj model je imao nekoliko odličnih dizajnerskih rešenja. Pamtimo ga po posebnim linijama na prednjem delu vozila, sa umetnutim velikim pravougaonim prednjim svetlima, poklopcu motora koji je u središnjem delu bio udubljen, krov u obliku "pagode" i bočnim stranama sa naglašene reljefnim linijama. Sve je to dalo Amiju 6 snažnu osobnost, a neki su to nazivali i "baroknim stilom”, podseća autoportal.hr.

Unutrašnjost modela Ami 6 nadahnuta je uređenjem modela DS, popularne "ajkule”, koje u tom pogledu bila uzor svim idućim modelima Citroena. Upravljač sa jednim krakom, kvake na vratima, komande, pa čak i sedišta, sve je podsećalo na vrhunske modele.

Ovaj kultni model obeležio je šezdesete godine 20. veka svojim upečatljivim udubljenim zadnjim staklom i siluetom nazvanom "Linija Z”.

Svi su hvalili upravljivost i fleksibilnost limuzinske izvedbe ovog modela. U skladu sa duhom Citroena, Ami 6 je od samih početaka bio autentičan i inovativan automobil. Njegovi obožavaoci bili su posebno oduševljeni modelom Club koji je imao četiri prednja svetla i ukrasne poklopce točkova sa belim rubovima, koji su u prodaju pušteni u septembru 1967. godine.

Poznati reklamni slogan za Ami 6 bio je "najpovoljnija udobna vožnja na svetu”. Krajem 1964. godine dolazak malog karavana na osnovi Amija 6 bio je bitna prekretnica (nosivost 320 kg) za ovaj model. Bio je to karavan koji je po prodajnim brojkama prestigao standardnu izvedbu, što je izuzetno redak slučaj u istoriji automobilske industrije.

citroen_ami_6_break_6.jpeg


U ovom svestranom vozilu mogla je ugodno putovati cela porodica, ali je moglo poslužiti i u poslovne svrhe, posebno za trgovačke putnike.

Tako je Ami 6 1966. godine postao omiljeni automobil u Francuskoj. Proizvodnja limuzinske izvedbe okončana je marta 1969, šest meseci pre nego što je prestala proizvodnja karavana. Nakon ovih modela Citroen je tržištu ponudio manje vozilo Ami 8 kome je zadnje staklo bilo postavljeno u "pravilnom” smeru. Ovaj model će 1978. godine svoje mesto ustupiti modelu Visa.

Ukupno je proizvedeno 1.039,384 primeraka vozila Ami 6.