Moderni Žurnal

Reno vraća vedrinu na ulice

Moderni Žurnal
Reno vraća vedrinu na ulice

Američka kompanije Aksalta, vodeći dobavljač boja za automobilsku industriju, u svom izveštaju ističe da je sivom, crnom i belom obojeno gotovo 70 % prodatih modela automobila na svetu. Najpopularnija boja je i dalje je bela (38 % ukupno prodatih novih vozila u svetu), a slede je crna (19 %) i siva (15 %).

Iako je ponuda boja za automobile svakim danom sve bogatija, te tri takozvane “neutralne boje” i dalje prednjače među novim kupcima. Ipak, neki proizvođači, poput Renoa, se ipak trude da unesu “malo više boje na naše puteve”.

Fransoa Farion, direktor Odeljenja za dizajn boja i ukrasnih elemenata u Renou, ističe da ovaj francuski proizvođač uspeva prodati 10 % više automobila u ostalim bojama od ostatka industrije.

Po završetku Drugog svetskog rata automobilska industrija u Evropi je nastavila s proizvodnjom vozila neutralnih boja. Reno je odlučio da pokrene revoluciju kojom će stati na kraj toj monotoniji. Sve je počelo 1950. posetom glavnog direktora Dženeral Motorsa. Nakon što ga je dočekao Pjer Lefašu, vodeći čovek Renoa u to doba, bez oklevanja je primetio da su svi modeli francuskog proizvođača pomalo sumorni.

Sjedinjene Američke Države su već u to vreme osvajale kupce automobilima živih boja: od zelene u boji jabuke do ružičaste, piše autoklub.hr. Istovremeno je Pola Maro, talentovana i etablirana dizajnerka tekstila, pisala Lefašuu kako bi mu predložila da osveži paletu Renoovih boja i tako je prilagodi željama tadašnjih kupaca. To je bio okidač za buduću suradnju poznate dizajnerke i Renoa, koja je započela 1953. godine.

S obzirom na ugled koji je stekla u svetu tekstila i zidnih tapeta, odlično se snašla u novoj ulozi savetnice za automobilske boje.

Upravo je ona zaslužna za raznolikost Renoove palete boja koje su proslavile model Dofin. Naime, u svoje je vreme ovaj model automobila bio je dostupan u čak 30 pastelnih boja, što je, kako ističe Fransoa Farion, bio presedan. Upravo je poznata dizajnerka zaslužna i za osnivanje Renoovog Odeljenja za dizajn boja i ukrasnih elemenata. U godinama vladavine neutralnih boja, Reno se odlučio istaknuti nešto šarenijom ponudom u odnosu na ostale proizvođače.

renault_dauphine_54_00b1028407ff05ec.jpeg

Reno je modelomTvingo razbio trend monotonih boja. Kad se prvi Tvingo pojavio u martu 1993. godine, bio je dostupan u četiri boje: ultramarin plava, koralno crvena, korijander zelena i indijsko žuta. “Žaba”, kako su ga nazivali, obilježio je svoje vreme. Fransoa Farion tvrdi da taj model nikada nije bio ponuđen u beloj boji.

renault_twingo_71.jpeg

S druge strane Reno Kaptur dobar deo svog uspeha duguje bogatim opcijama za personalizaciju, stoga ne čudi da 80 odsto njegove prodaje čine upravo dvobojne izvedbe. Trenutno je dostupan u 90 opcija za personalizaciju spoljašnjeg izgleda, što je prava prednost za vozače koji tako žele izraziti svoju ličnost.

Veran svojoj filozofiji, Reno se više nego ikada posvetio bojama svojih aktualnih modela. "Reno oduvek traga za bojama koje trebamo u životu”, ističe Farion. Upravo je to cilj Renoa da “vrati živost i vedrinu na ulice”.