Moderni Žurnal

65 godina Wartburga 353

Moderni Žurnal
65 godina Wartburga 353

Istočnonemačka autoindustrija se prvih četvrt veka komunističke vladavine inovativnošću i dizajnom mogla meriti sa zapadnonemačkom. Upravo u tom periodu nastao je model Wartburg 353.

Ograničavajući faktor nažalost su bili zastareli dvotaktni motori, na čijim se nasldnicima nije smelo raditi jer je komunistička partija smatrala da nema potrebe za tim. Wartburg 353, čija je serijska proizvodnja počela u Ajzenahu, gotovo u svim aspektima se mogao meriti sa zapadnim konkurentima - prednji pogon, dobre performanse za klasu, moderno dizajnirana i vrlo prostrana karoserija.

Bio je veoma popularan model automobila, izvozio se u više zemalja, a u Istočnoj Nemačkoj se na njegovu kupovinu posle narudžbine čekalo i više od 10 godina. Ponekad i duže.

Prvi primerak Wartburga 353 proizveden 1. juna 1966. 

Tokom proizvodnje, 353 je tri puta doživeo redizajn. Verzija 353 W predstavljena 1975. godine, zatim je 1983. godine predstavljen poboljšani model 353 W, dok se 1985. godine pojavljuje i 353 S. Postojale su tri karoserijske varijante, limuzina, karavan i pik-ap.

U drugoj polovini osamdesetih godina Istočna Nemačka je želela da poveća ekonomičnost Wartburga i smanji zagađenje, pa je ponudila Wolksvagenu da svoju staru liniju za proizvodnju motora premesti u Istočnu Nemačku. Wolksvagen je pristao i počela je proizvodnja četvorotaktnih motora zapremine 1,3 litra. Oni počinju da se ugrađuju u Wartburgovu karoseriju od 1988. godine, kada i zvanično prestaje proizvodnja modela 353.