Moderni Žurnal

55 godina legendarne Corolle

Moderni Žurnal
55 godina legendarne Corolle

Toyota je 26. oktobra 1966. postavila temelj svoje kompanije. Tada je predstavljen model automobila koji je do sada prodat u 45 miliona primeraka. Pre 55 godina svet je video prvi model automobila Toyota Corolla.

Niko nije ravan japanskom hit-modelu u svetu automobila, kroz dosadašnjih 12 generacija postala je uverljivo najprodavaniji model u istoriju.

Sredinom 60-ih Japan se nalazio u velikom ekonomskom zamahu. Bilo je to vreme velikog otvaranja prema svetu, potenciranog održavanjem Olimpijskih igara u Tokiju 1964. Izvoz je bio sve veći, ne samo robe nego i kulturnih dobara, poput filmova.

Ipak, automobili koji su pravljeni u Japanu su u Evropi i SAD posmatrani sa dozom podsmeha, ali su se polako javljala i pozitivna mišljenja kupaca.

Na pomolu je bilo razdoblje kada japanski automobili nisu kupovani zbog niske cene, već zbog kvalitetne izrade, pouzdanosti i izdržljivosti.

Jedan od ključnih faktora transformacije, koja će na kraju dovesti do toga da smo danas spremni platiti više kako bismo vozili japanski automobil, bio je fenomenalan uspeh Toyote Corolle.

Bio je to naslednik kod nas nepoznatog modela Publica, odraz odrastanja japanske srednje klase i potrebe za automobilima nešto većim od uobičajene Kei klase.

Prva Toyota Corolla, fabričke oznake E10, bila je zvezda salona Tokyo Motor Show, 26. oktobra 1966. Izvoz u Australiju počeo je iste te godine, a do 1968. pojavila se i u SAD i Evropi.

Konstrukcijski, bio je to vrlo konvencionalan automobil, sa motorom napred i pogonom na zadnjim točkovima. Menjač je bio 4-stupanjski sa ručicom, a opciono se mogao dobiti i 2-stupanjski automatik, podseća Autoportal.hr.

Bilo je dovoljno mesta u kabini, i uz nimalo raskošne dimenzije (3848 x 1491 x 1379 mm).  Prema zakonu u Japanu retrovizori su morali biti na blatobranima sve do 1983. godine, a danas samo taksisti koriste to, zapravo, vrlo praktično rešenje.

Pored limuzina sa dvoja i četvora vrata postojali su i coupe i karavan verzije. Pored japanske tvornice Takaoka rađena je i u australskom Melburu. Tatsuo Hasegawa (1916. – 2008.) bio je glavni konstruktor modela u Japanu prodavanog i pod alternativnim imenom Sprinter.

Ime nije besmisleno, mnogi misle da nema značenja, no latinski izraz ‘corolla’ označava venac latica na cvijetu i često se koristi u botanici.

Prva Corolla ni po čemu nije bila izuzetan automobil. Nudila je tipičan japanski kvalitet, mnogo opreme i živahne performanse po povoljnoj ceni i bila razuman odabir za kupce. Ništa nije ukazivalo da je začetnik neverojatnog fenomena: s više od 45 milijuna prodanih primjeraka Corolla je najprodavaniji model automobila u istoriji.

U 54 godine ničim se nije isticala, ali je uvek ostajala ‘tu negde’, kao pošten komad automobila za razumne kupce.  Nikada u trendu, ali ni izvan njega.

Novi model Corolle pojavljivao se na svakih četiri do pet godina, zadržavajući osnovne karakteristike prethodnika, ali bez vizuelnog naslanjanja na prethodne modele. Ranije generacije obično nisu gašene odmah, već su nastavljale život na nekim tržištima.

Do najbitnije promjene došlo je u petoj generaciji, paralelno rađenoj prvi put s prednjim i posljednji puta sa zadnjim pogonom. Toyota se nije baš držala nomenklature, pa su izvedbe nosile i imena Auris, Tercel, Sprinter ili dodatke Verso, Matrix, Levin, Trueno, Ceres.