Moderni Žurnal

Mercedesovo koncept vozilo ESF 05

Moderni Žurnal
Mercedesovo koncept vozilo  ESF 05

Mercedes je pre 50 godina predstavio najbezbedniji automobil. Bio je to koncept model koji je značajno pomogao da se sigurnosni sistemi ugrade u serijske automobile i se, na taj način, smanji broj povređenih i poginulih u saobraćajnim nesrećama.

Te 1970. godine je samo na putevima u Zapadnoj Nemačkoj u saobraćaju poginulo čak 19.193 ljudi, a slične rekordne brojke postignute su i u drugim zemljama. Zbog toga je počelo da se razmišlja o novim bezbednosnim aspektima vozila, a osnovano je i Evropsko udruženje za unapređenu sigurnost vozila (European Enhanced Vehicle-safety Committee – EEVC).

Jedan od aktivnih učesnika bio je i Mercedes i na zahtev EEVC-a razvio je eksperimentalno sigurnosno vozilo (Experimental Safety Vehicles – ESV). Nemački proizvođač je u oktobru 1971. godine predstavio svoje prvo takvo vozilo, koncept ESF 05. Osnova je bio W114, a imao je niz inovacija za to doba. Bez ikakvih oštećenja podnosio je udarce do brzine od 16 km/h, a podvrgnut je i testovima frontalnog sudara pri 80 km/h i bočnog sudara pri 20 km/h.

Kako bi podneo visoke zahteve Merceds je dodatno ojačao karoseriju, međuosovinski razmak je povećan za 100 mm, a prednji deo je produžen 370 mm. Kako bi se dobila veća deformacijska zona, ispod poklopca je ugrađen V6 motor, piše Index.hr.

Atomobil je imao samopodesive pojaseve sa vezivanjem u tri tačke, prednje i zadnje vazdušne jastuke, a imao je i ABS. Tačka na i je bio sistem čišćenja prednjih farova za postizanje bolje vidljivosti. Prilično impresivno za 1971. godinu. Kada se sve spoji, ovo vozilo je bilo čak 655 mm duže i 655 kg teže od standardnog Mercedesa W114.

Mercedes je ukupno proizveo 35 sigurnosnih koncept modela, a poslednji je bio ESF 2019 i bavio se sigurnosnim aspektom električnih pogona.