Moderni Žurnal

Nevoljene "Bube"

Moderni Žurnal
Nevoljene "Bube"

Buba je automobil koji je postao ikona automobilizma i pop kulture i dan danas ima najprepoznatljiviji oblik vozila na planeti. U Evropi je poslednja proizvedena u Emdenovoj fabrici u Nemačkoj 1978. godine, proizvodnja je nastavljena u Brazilu, pa zatim i u Meksiku do 2003. godine. Sveukupno je izrađeno 21 miliona primeraka.

Volkswagen je već tokom ‘50ih počeo razmatrati nasljednika za voljeni model. Osnovni dizajn bio je star gotovo 20 godina sredinom 1950-ih i izgledao je kao stariji od modernih evropskih rivala.

Nakon eksperimentiranja sa pet vrata i nekim radikalno drugačijim dizajnima, Bubu je 1974. godine zamijenio Golf 1 sa vodenim hlađenjem. Međutim, stvari su se mogle odviti u potpuno drugačijem smeru. Ovo su neki od prototipova koji nikad nisu uspeli zameniti Bubu, piše Autoklub.hr.

1955-56 EA47-12

Dvanaestica u imenu ovog prototipa znači da je bio 12. od 15 ukupno izrađenih, između 1953. i 1956. godine. Dizajn podsjeća na Karmann Ghiu koja je predstavljena 1955. godine, a poput njega, i prototip je imao vazdušno hlađeni 1.2-litreni četverocilindrični bokser motor postavljen pozadi, koji je proizvodio skromnih 30 konjskih snaga.

1955 EA48

Ovo je bio jedan od glavnih predloga u kompaniji, koji je odgovarao po veličini, performansama i ceni. Reč je o svojevrsnom nemačkom odgovoru na britanski Mini, ali čak četiri godine pre. Poput Minija, EA48 je za razliku od Bube imao pogon na prednje toškove, a takođe je bio opremljen MacPhersonovim prednjim vešanjem, kao i svaki moderni automobil toga doba.

1960 EA97

Ovaj model izgleda kao svaka druga verodostojna mala limuzina šezdesetih godina prošlog veka, a već je 200 primeraka bilo u pretprodukciji nakon što je stigao poziv šefova iz Volkswagena. Međutim ovaj model nije zaživeo jer su oni očito osetili da je 1,1-litreni motor postavljen pozadi preblizu Bubi i većoj limuzini Type 3 koja je predstavljena godinu kasnije.

11802801.jpeg

1969 EA266

Ovaj dizajn osmislio je Ferdinand Piech, unuk čoveka koji je odgovoran za originalni dizajn Bube – Ferdinanda Porschea. Izgleda konvencionalnije od Minija s početka ‘70-ih, a ispod zadnje klupe smešten je 1,6-litarski bokser sa vodenim hlađenjem. Novopredstavljeni šef VW-a Rudolf Leiding smatrao je da je Fiatov poprečni raspored sa pogonom na prednje točkove budućnost malih automobila, ugasivši projekat uz ogroman trošak. Na svu sreću, Leiding je bio u pravu.

11802803.jpeg

1969 EA276

Ovaj prototip dizajnom nalikuje na severnokorejsku varijantu Golfa 1 GTi, ali istina je da je ovaj prototip nadahnuo pravi Golf 1 koji se pojavio 4 godine posle. Po prvi puta korišćen je 'kutijasti' dizajn koji je nagoveštavao radikalni odmak od Bube, iako je u ovoj fazi VW i dalje koristio vazdušno hlađeni boxer.