Redakcija Links-a

ČAROBNjACI U RADIONICAMA

Redakcija Links-a
ČAROBNjACI U RADIONICAMA

Prvi auto-mehaničar u Beogradu bio je Trifko Puškar, njegova radionica se nalazila kod nekadašnje kafane „Tri lista duvana“. Automobile su potom počeli da popravljaju šoferi i mehaničari koji su se školovali pri Vojsci.


Prva Autokomanda osnovana je 1915. godine u Kragujevcu. Osnivač Muzeja automobila Bratislav Petković kaže da je ispit za mehaničare u to vreme, između dva svetska rata, bio rasklopiti i sklopiti forda. „Tako je ispit polagao moj čiča Ljuba (Ljubiša Petković)“, podseća Petković.

The right tools for the right job.

The right tools for the right job.

Jedan od dragocenih eksponata u Muzeju je dizalica za vađenje motora, koju je koristio Ljubiša Petković u svojoj radionici, koja se nalazila u nekadašnjoj Četničkoj ulici na Senjaku. „Tu dizalicu su koristili mnogi majstori, on je tu dizalicu davao ljudima. Pola Beograda je vadilo motore sa tom dizalicom, jer je u to vreme, posle Prvog svetskog rata, bila jedna od retkih u gradu“, ističe Petković.

Čika Ljuba, Branko Baletić i Bratislav Petković

Čika Ljuba, Branko Baletić i Bratislav Petković


On napominje da su u to vreme ljudi vrlo brzo učili zanat, lako se snalazili, pa je između dva rata u Beogradu bilo dosta dobrih mehaničara.

Automobili su u to vreme bili luksuz, tako da su se oni koji su kupovali polovna, rashodovana kola obraćali privatnim mehaničarima, koji su popravljali automobile za manje para, kao što je bio Čika Ljuba.

Vlasnici automobila su sa njim učestvovali u popravkama, tako da su dobijali neku vrstu obuke iz mehaničarskog zanata. Automobili su tada bili jednostavni, ali su ipak predstavljali čudo tehnike jer su zamenili zaprežna vozila. Mehaničari su bili neka vrsta čarobnjaka.
— Bratislav Petković