SOKOLOVI BRZINE

Malo je poznata činjenica da su pripadnici neformalne omladinske grupe „Hiperborejska omladina” bili pasionirani zaljubljenici u brzinu. 

Aktivni u društvenom životu Beograda između dva rata, popularni „Hiperborejci” su sanjali da naprave sopstvena trkačka kola. Urbana legenda kaže da su u tome uspeli i da su 1937. učestvovali u kružnoj trci u Klužu (Rumunija), ali da im se posle te 1937. gubi svaki trag.

Pripadnici „Hiperborejske omladine” na defileu sokolskih društava kraljevine SHS   (na slici sredina, desno),   u pozadini se vidi svečena kraljevska loža.

Pripadnici „Hiperborejske omladine” na defileu sokolskih društava kraljevine SHS (na slici sredina, desno), u pozadini se vidi svečena kraljevska loža.

Jedan izvor potvrđuje najverovatniju teoriju da su svi kolektivno poginuli u Klužu zbog tehničke neispravnosti vozila i nemarnog rukovanja istim, dok drugi izvori navode da su se pripadnici „Hiperborejske omladine” učlanili u Rumunsku ekstremističku organizaciju ”Čelična garda” i da se nikad nisu vratili u Srbiju.