Redakcija Links-a

OD APOTEKA DO MODERNIH PUMPI

Redakcija Links-a
OD APOTEKA DO MODERNIH PUMPI

NIS-ov kutak u Muzeju automobila svedoči o istorijatu točenja benzina na ovim prostorima, od kraja 19. veka do najsavremenijih benzinskih stanica.


Saradnja Muzeja automobila i kompanije NIS je prirodan korak, smatra osnivač Muzeja Bratislav Petković koji u kolekciji ima nekoliko benzinskih pumpi koje svedoče o razvoju ove grane industrije na prostoru nekadašnje Jugoslavije u 20. veku.

U vreme nastanka automobila, krajem 19. veka, benzinske pumpe nisu postojale i prvi vlasnici su bili prinuđeni da kupuju benzin u apotekama. Takav benzin, iako sumnjivog kvaliteta, bio je jako skup. Vlasnici automobila u Beogradu su u početku gorivo takođe kupovali u apotekama, a prva pokretna benzinska pumpa je postavljena posle Prvog svetskog rata u Dečanskoj ulici. Ta pumpa je eksponat u Muzeju automobila. Bila je to pokretna pumpa austrijske marke “rozental” i pripadala je Boži Tvrdišiću. On je neko vreme vozio Ferninanda Vareškog, bogatog arhiketku, Beograđanina češkog porekla. Međutim, dobio je tumor koji mu je pritsnuo očni nerv i oslepeo je. Beogradski šoferi su mu iz solidarnosti kupili benzinsku pumpu da bi mogao da hrani porodicu. Reklama za tu pumpu je bila “Kod slepog šofera benzin u ulje”. Niko u Dečanskoj u to vreme nije prodavao ni ulje, ni benzin iz solidarnosti sa Božom. 

Dragocen eksponat u Muzeju je pumpa koju je pravio Miko Kovačević. Bila je to kopija Šelove pumpe, ali je tehnički izvedena briljantno. Napravljena je u nekoliko primeraka. Ta pumpa je bila izložena 1938. godine na sajmu, prodato je par komada i jednu je otkupio Beogradski vodovod.

Reč je o mehaničkoj pumpi, gorivo se pumpalo ručno, a u to vreme su se pojavile električne pumpe. Ona je značajna kao svedočanstvo da su se u Jugoslaviji proizvodile pumpe. U Beogradskom vodovodu je ova pumpa vrlo malo korišćena i posle renoviranja postrojenja na Žarkovu završila je kao muzejski eksonat.

 
Posle Drugog svetskog rata prva domaća pumpa napravljenja je u preduzeću ME-BA Zagreb i bila je, kako se to kaže, čedo tadašnje jugoslovenske industrije.


Prva petoletka je radila pumpu i kompresor, Sever Subotica motor, Teleoptik mernu grupu, a pakovala se u Zagrebu. Ovu pumpu je fabrika ME-BA poklonila Josipu Brozu Titu za rođendan 25. maja 1956. godine.

Ona je karakteristična po tome što ima propeler i kada se sipa benzin proizvodi neki čudan zvuk, kao da zvoni. U Muzeju automobila nalaze se dve ME-BA pumpe. Pumpa koja je bila poklon drugu Titu pozajmljena je iz Muzeja istorije Jugoslavije. 

Poseban segment postavke posvećen je istorijatu NIS Gasprom njefta, od 1947. kada je osnovano Trgovačko preduzeće za promet nafte i naftnih derivata, do izgradnje najsavremenijih benzinskih stanica.