Moderni Žurnal

Priča o slepom prodavcu benzina

Moderni Žurnal
Priča o slepom prodavcu benzina

Boža Tvrdišić bio osnivač Udruženja šofera, ali je oslepeo i tako je držao pumpu. Priča o njemu je priča i o šoferskoj solidarnosti između dva rata. 

Osnivač Muzeja automobila Bratislav Braca Petković kaže da je Boža Tvrdišić na mestu gde se sada nalazi Trg Nikole Pašića, uz Dečansku ulicu, prodavao benzin. Bila je to improvizovana pumpa koja je Boži pošto je oslepeo bila izvor prihoda.

"On je bio ugledni žitelj prestonice, poštovalac automobilizma, pa je bio čak i jedan od osnivača Udruženja šofera koje je nastalo 1923. godine, Zdravlje mu se urušilo, i nedugo zatim je oslepeo. Ipak, ondašnji sugrađani su bili predusretljivi i solidarni, pa su omogućili Tvrdišiću način da zaradi za život", kaže Braca Petković za Večerenje novosti.

Boži su doktori konstatovali tumor na mozgu. Da bi mogao da to operiše, beogradski šoferi i taksisti su se udružili i sakupili novac, te je Boža mogao da ode u Švajcarsku gde su mu obavili operaciju. Operacija je delimično uspela, tumor je uklonjen kao i opasnost po njegov život, ali, on je zbog operacije oslepeo. Solidarnost je došla do izražaja pa je Boži kupljena priručna pumpu za točenje goriva.

Iako su pre rata u Dečanskoj ulici bili mnogi prodavci automobila i rezervnih delova, solidarni dogovor među njima bio je da niko ne drži benzin kao artikal, već da svi upućuju vozače kod Tvrdišića. Tako su mu osigurali promet, a sprečili nastanak konkurencije.