Moderni Žurnal

Priča o Bošku Milenkoviću

Moderni Žurnal
Priča o Bošku Milenkoviću

Milioner Boško Milenković, u čijem je vlasništvu bilo, kako se to u narodu kaže, pola Beograda, jedini je Jugosloven koji je vozio trke Grand prix-a, preteče Formule 1.

Ova trka je održana 3. septembra 1939. godine oko Kalemegdana. Milenković je upravljao Bugattijem 51 od osam cilindara, ali nije završio trku. 

Boško Mijatović je rođen u porodici bogatog trgovca u Beču, ali se detinjstvu preselio u Beograd. Bio je vlasnik nekretnina u samom centru grada i živeo je od iznajmljivanja stanova,

Bio je oduševljen trkama i mehanikom, vozio je motocikle i automobile. Na trkama počinje da nastupa 1932. vozeći La Salle, a tri godine potom kupuje rabljeni Bugatti T51. Pobeđuje na brdskim trkama na zagrebačkom Sljemenu 1937. i beogradskom Dorćolu 1938.  Na trci u rumunskom gradu Klužu gadno je razbio Bugatti, ali je ipak uspeo da ga popravi do trke oko Kalemegdana.

Posle rata doživeo je tragičnu sudbinu, i njegov grob nije poznat.

"Posle oslobođenja ostao je ogoljen do kože, jer mu je doslovce sva imovina bila oduzeta. Primio ga je na stan neki od njegovih obožavalaca, a Milenković se prehranjivao vozeći trolejbus broj 13 na liniji od Slavije do Dušanovca", svedoči Bratislav Petković. 

Petković navodi da putnici nisu slutili da  je šofer gradskog saobraćajnog proslavljeni automobilista. "Kad mu je neki dečak sa romobilom, ne njegovom krivicom, podletio pod točkove, očajni Milenković se, misleći da je mališan smrtno nastradao, obesio u podstanarskoj sobici. Neoprezni dečak je, međutim, preživeo", kaže Petković za Jutarnji list. 

"Kako nije imao porodicu, Milenkoviću je sahranu platilo Gradsko saobraćajno preduzeće, ali je sahranjen u sirotinnjskoj grobnici pa više nema traga njegovim ostacima", zaključuje Petković.