Nenad Vulović

Najstariji automobil u kolekciji Bratislava Petkovića

Nenad Vulović
Najstariji automobil u kolekciji Bratislava Petkovića

 

Marot-Gardon iz 1897. godine, sa De Dion Bouton motorom zapremine 173 kubnih centimetara i jednom i po konjskom snagom je najstariji automobil u kolekciji Muzeja automobila u Beogradu. Ova danas potpuno zaboravljena kompanija je postojala do 1904. godine i proizvodila je motorne tricikle u gradiću Korbi u Francuskoj.

"To je prvi motor koji se okrenuo preko 1.000 obrtaja, prvi koji je koristio električnu svećicu i električnu varnicu. Imao je baterijsko paljenje i otprilike jednu i po konjsku snagu. Za pokretanje jednog laganog točka je potrebno pola konjske snage. Imao je i dve pedale za pokretanje. Bilo je to jedno primitivno vozilo koje označava osvit automobilizma", ističe vlasnik kolekcije i osnivač Muzeja Bratislav Petković.

Petković navodi da je automobil našao u jednom selu između Beograda i Požarevca, u delovima. "U to vreme je jedan uvoznik iz Požarevca uvozio lokomobile, poljoprivredne mašine iz Francuske, pa je taj tricikl dobio kao neki poklon fabrike. Taj auto je stigao u Srbiju negde početkom dvedesetog veka. Auto nije prešao puno, ali je bio rasturen, jer je neko očigledno pokušavao da ga popravi", kaže Petković.

"Pronašao sam ga 1969. godine, za restauraciju mi je bilo potrebno pet, šest godina. Nisam mogao da nađem nikakve crteže i slike za njega, jer na adresi te firme koja je bankrotirala početkom 20. veka ništa nije postojalo. Rekonstruisao sam ga po nekom osećaju i po slikama drugih sličnih proizvođača", zaključuje Petković.