Nenad Vulovic

"Safari" Fićom na plažu!

Nenad Vulovic
"Safari" Fićom na plažu!

Beogradski sajam je početkom šezdesetih godina prošlog veka kupio tri automobila FIAT Ghia 500 Jolly, koje su služile da se predsednik SFRJ Josip Broz Tito i njegova pratnja voze tokom poseta sajmovima.

Jedna od ovih “fića” se nalazi u Muzeju automobila, druga je u Hrvatskoj, dok je jedna završila u Crnoj Gori. Joso Mileusnić iz mesta Srb u Hrvatskoj je svoj primerak kupio početkom osamdesetih godina od Beogradskog sajma. Mileusnićev automobil ima registarski broj BG 454-966, dok onaj u Muzeju automobila ima tablice BG 384-239.

 

Osnivač Muzeja automobila Bratislav Petković kaže da je treći primerak završio u Crnoj Gori i da se nalazi u prilično lošem stanju.

Prema njegovim rečima, nije moguće utvrditi u kom se od ovih automobila vozio Tito. 

Ovaj Fijatov model služio je od 1964. godine do početka sedamdesetih za prevoz Tita po Beogradskom sajmu. Kako bi Tito mogao komotno da sedne u njega, prednje sedište sa suvozačke strane je izvađeno i na fotografiji se vidi doživotni predsednik SFRJ na zadnjem sedištu. Ovaj “letnji fića” ima baldahin umesto krova, pletena sedišta i bez vrata je. 

Bratislav Petković je rekao da je primerak iz Muzeja poklon Beogradskog sajma, nakon što su Muzej i Sajam 2003. godine organizovali izložbu "100 godina automobilizma u Srbiji". Sajam je je želeo da nagradi Muzej zbog pomoći u realizaciji izložbe, a jedino što sam tražio bio je taj fića, rekao je Petković. "Video sam da ga tamo čeka neslavna sudbina, jer su ga vozili baštovani i mehaničari".


Baziran na mehanici italijanskog „narodnog automobila“, FIAT Ghia 500 Jolly bio je najpoznatija od mnogih alternativa FIATa 500 Nova. Nastao je po želji Đanija Anjelija za automobilom koji bi se vozio pošto usidri svoju jahtu u nekoj od mediteranskih luka. Ovaj „automobil za plažu“ postao je kultni objekat koji su posedovali bogati i poznati 60-ih godina 20. veka.

Nije imao vrata, a na mestu krova nalazio se platneni baldahin sa prugama i resama sa strane. Sedišta su bila napravljena od pletenog drveta. Cena ovog automobila iznosila je 1.760 dolara što je skoro dvostruko više od cene standardnog FIATa 500, koji je koštao 998 dolara.

Karoserija je izrađena u studiju Gia iz Torina, poznatom po izradi specijalizovanih karoserija za mnoge svetske proizvođače automobila. Iako motor od 479 cm3 sa vazdušnim hlađenjem nije mogao imati naročite performanse, u ovom modelu je radio dobro, s obzirom da mu je karoserija bila laka i da je bio namenjen za sporiju vožnju. Jolly je bio dostupan samo u određenoj paleti pastelnih boja: ružičasta, koralna, bela, bledo žuta i nebo-plava.