Nenad Vulovic

Fićom ili stojadinom na Jadran!

Nenad Vulovic
Fićom ili stojadinom na Jadran!

U skladu sa evropskim trendovima obnove u periodu posle Drugog svetskog rata, i u Jugoslaviji je razvoju automobilske industrije poklonjena izuzetna pažnja. U nekadašnjim jugoslovenskim republikama postojalo je nekoliko fabrika automobila i kamiona, a svakako je najveća i najznačajnija bila kragujevačka Zastava, nekada ponos jugoslovenske industrije.

Gotovo da nije postojala porodica na prostoru bivše Jugoslavije, a da nije posedovala Zastavin automobil. Tako su i kolektivni odlasci radnika na godišnji odmor u socijalističkoj Jugoslaviji javljaju u skladu sa procesima modernizacije i stvaranja novog socijalističkog društva. Već od početka šezdesetih godina na nevelikom broju novoizgrađenih puteva u zemlji sve češća pojava u letnjim mesecima bio je pretovareni "fića", u kojem je prosečna četvoročlana porodica po prvi put odlazila do morskih obala. 

Kasnije su "fiću" zamenili "tristaći", kod onih imućnijih, a onda se pojavio najomiljeniji jugoslovenski automobil Zastava 101, popularni "stojadin" ili "kec" . U to vreme je i standard porastao tako da su se za keš ili kredit kupovali "stojadini". Kasnije i "yugo". "Stojadini" su bili posebno komforni za putovanje na Jadran ili grčko primorje.

Odličan dodatak bio je krovni nosač koji je proizvodio Fadip iz Bečeja. Tako da je četvoročlana porodica mogla da se smesti komotno u ovaj automobil i ponese sve što je neophodno za desetodnveni ili dvonedeljni odmor. 

Tih sedamdesetih i osamdesetih godina gotova svaka porodica u Jugoslaviji je mogla da priušti letovanje od 10 ili 15 dana. Na obali Jadrana u Hrvatskoj ili Crnoj Gori otvarana su odmarališta u vlasništvu tadašnjih fabrika, državnih preduzeća, škola... 

Neizostavni deo svakog letovanja bilo je slanje razglednica rodbini i prijateljima, drugarima iz komšiluka ili škole, i našima u tuđini.

Istorijat Zastave

Rođendanom Fabrike automobila Zastava smatra se 26. avgust 1953. godine. Ugovor o otkupu licence sa italijanskim Fijatom potpisan je 12. avgusta 1954. godine, a tri meseca kasnije počela je montaža prvih vozila - modela FIAT AP-55 (kampanjola), FIAT 1400 BJ i FIAT 1100 B. Proizvodnja automobila "zastava 750", odnosno "fiće" počela je 1955. godine, a prestala tri decebije kasnije. "Fića" je zapravo prepakovan FIAT 600, sa motorom zapremine 600, a kasnije i 750 kubika. Ukupno je proizvedeno 923.487 primeraka ovog modela.

Početkom šezdesetih Zastava 1300, popularni "tristać", postao je omiljeni jugoslovenski auto iz više klase. Proizvodio se od 1961. do pred kraj 1979. godine. Proizvedeno je 202.160 modela ovog automobilima. Zvali su ga i “jugoslovenski mercedes”.

Proizvodnja prvog sopstvenog vozila kragujevačke Zastava, ponosa jugoslovenske automobilske industrije, "zastave 101", počela je 15. oktobra 1971. godine. Model je razvijen na bazi FIATA 128, koji je proglašen za auto godine 1967. Milioniti je proizveden 1991. godine, a rekordna godišnja proizvodnja bila je 1979. godine, kada je sa montažnih traka sišlo 88.918 "stojadina". Ukupno ih je proizvedeno 1.273.532 primeraka.

Proizvodni kapaciteti su 1980. godine prošireni na 200.000 automobila godišnje i te godine počinje serijska proizvodnja modela "yugo". Kao početak serijske proizvodnje “yuga” u fabričku istoriju upisan je 28. novembar 1980. godine. Ovaj automobil se prodavao i u Sjedinjenim Američkim Državama. Ugovor o izvozupotpisan je 7. septembra 1984. godine, a prvi "yugo 55 GV" za izvoz u Ameriku proizveden je 9. septembra 1985. godine. U SAD je ukupno izvezeno 141.511 modela ovog automobila. Poslednji model yuga sišao je sa proizvodnje trake kragujevačke zastave 11. novembra 2008.

yugo45_5.png

*za potrebe poglavlja "Istorijat Zastave" korišćeni su podaci objavljeni u članku "Jubileji: 60 godina Zastava automobila" Auto magazina
 

Ekspedicija Zastava 101: Kragujevac – Kilimandžaro

Ovu ekspediciju je osmislio prof. dr Milan Rakočević dok je pešačio pustinjama Afrike i predložio Zastavi da je realizuje. ekspedicija je 14. februara 1975. krenula na put dužine oko 11.000 kilometara od Kragujevca preko Grčke, Egipta, Sudana, Kenije, Ugande do Tanzanije. Na put se krenulo 5 novih, crvenih "zastava 101". Ekspedicija je uspešno okončana planinarenjem i osvajanjem Džilmans pointa, vrha Kilimandžara.

Safari fića

Muzej automobila u Beogradu može se pohvaliti modelom FIAT - Model 500 Ghia-Jolly (Italija, 1961) u svojoj kolekciji. Ovu "safari fiću" je svojevremeno "promovisao" i doživotni predsednik Socijalističke Jugoslavije Josip Broz Tito na Beogradskom sajmu. Kolekciju muzeja možete videti svakog dana, računajući i nedelju ood 09.30 do 20 časova na adresi Majke Jevrosime 30. Vidimo se!