Nenad Vulovic

Filmske zvezde na točkovima

Nenad Vulovic
Filmske zvezde na točkovima

Automobil i film su od svog gotovo istovremenog nastanka krajem 19. veka na putu do vrhunca slave tokom 20. veka gotovo neprekidno putovali zajedno. Već i prvobitni naziv za film, "pokretne slike", kao i prvi snimak braće Limijer ulaska voza u stanicu donekle su nagovestili vezu između filma, pokreta i brzine. Pomirivši na taj način realnost i snove, automobil i film i danas održavaju ovu skladnu, iako na prvi pogled neuobičajenu vezu.

Prva pojava automobila na filmskom platnu vezuje se za snimak kompanije Tomasa Edisona, "Automobilska parada" (Automobile Parade) iz 1900. godine, u kojoj dvojica policajaca na biciklima prate kolonu od dvadesetak "kočija bez konja" kojima upravljaju gospoda sa cilindrima na glavama i dame u raskošnim haljinama prolazeći kroz grad. Razvojem novih filmskih žanrova i automobil je dobijao sve zahtevnije filmske uloge, u glavnoj ulozi ili kao pratilac filmskih zvezda - američkih gangstera i upornih detektiva, zaljubljenih parova i usamljenih lutalica, mladića u potrazi za avanturom i gospode koji uživaju u svom luksuzu, trkačkih vozača i ljubaznih bakica iz komšiluka, istraživača, vojnika, taksista, svemirskih i putnika kroz vreme – gotovo da ne postoji uloga koju na velikom filmskom platnu automobil nije igrao.

Pratilac detektiva, buntovnika i razbojnika 

U jednom od hit filmova Elvisa Prislija, "Blue Hawaii" iz 1961. godine u kojem se, uz kralja rokenrola i neizbežne lepotice, pojavljuje i crveni sportski kabriolet "MG MGA". Elvisu, koji je bio poznat kao veliki ljubitelj i kolekcionar najekskluzivnijih automobila, ovaj primerak se toliko dopao da ga je posle snimanja filma zadržao, a u maniru velikog džentlmena, posle par godina vožnje ga je poklonio svojoj sekretarici.

Filmska zvezda-automobil na našim prostorima je čuveni crveni "Ferari 308 GTS" koji je bio nerazdvojni partner glumcu Tomu Seleku u njegovoj ulozi privatnog detektiva u popularnoj TV seriji "Magnum" (Magnum p. i.), koja se emitovala osamdesetih. Havajske košulje, vetar u kosi, hladno pivo u baru na obali uz izbegavanje plaćanja računa, "roleks" na ruci i "kolt 45" za pojasom, najlepše žene i opasni kriminalci, bili su standardni deo gotovo svake epizode u kojima je "Ferari", podjednako ekstravagantan, brz i ekscentričan kao i njegov vlasnik, bio idealni partner i zvezda svake epizode.  

Jedan od automobila koji se na filmskom platnu našao kao bliski saradnik i detektiva i pripadnika podzemlja je "Jaguar MK II". U popularnoj TV seriji "Inspektor Morze", emitovanoj između 1987. i 2000. godine, ovaj automobil je bio stalni pratilac stereotipskog hladnokrvnog engleskog detektiva-džentlmena u njegovim zadacima lociranim uglavnom u okolini Oksforda. Kao jedan od simbola Velike Britanije, "Jaguar MK II" predstavlja idealnog partnera inspektoru Morzeu.

Majkl Kejn u ulozi hladnokrvnog plaćenog ubice u potrazi za ubicama svog brata u filmu "Uhvati Kartera" iz 1971. godine predstavlja gotovo idealnu protivtežu liku inspektora Morzea. U ovom filmu "Jaguar MK II" je u službi pripadnika podzemlja.

Legendarni "Citroen DS", koji je zbog svog karakterističnog dizajna dobio nadimak "ajkula", omiljeni je automobil plaćenog ubice, usamljenika, koga u filmu "Le Samourai" iz 1967. godine igra Alan Delon. Koristeći svežanj specijalnih ključeva, ovaj plaćeni ubica obija isključivo "ajkule" koje koristi u izvršenju svojih zadataka. Ekskluzivnost i inovativni dizajn po kojima je ovaj automobil poznat idealno se uklapaju u lik hladnokrvnog plaćenog ubice samurajskih instinkta.

Jedan od najčuvenijih automobila iz špijunskih, avanturističkih ali i zabavnih filmova je "Jaguar E type". Ovaj automobil se pojavljuje u klasicima kao što su "Dijabolik" (1961), "Kazino Rojal" (1967) i "Ostin Pauers“ (1997).
 

Crveni "Jaguar E type" nalazi se u Muzeju automobila, kolekciji Bratislava Petkovića. Kolekciju muzeja možete videti svakog dana, računajući i nedelju od 09.30 do 20 časova na adresi Majke Jevrosime 30. Vidimo se!