Nenad Vulovic

Narodni predratni automobil

Nenad Vulovic
Narodni predratni automobil

Muzej automobila u kolekciji ima NEŠ model 870 iz 1931. godine. Ovaj automobil je u kolekciji Bratislava Petkovića od 1983. godine i u voznom je stanju.

Fabrika "Neš" proizvodila je automobile od 1917. do 1954. godine. Ovaj model se proizvodio samo do 1931. godine. Prema Standardnom katalogu američkih automobila 1805-1942 proizvedeno je 12.115 primeraka. 

Motor je osmocilindrični, linijski sa bočnim ventilima SV u bloku i tečno hlađen sa centrifugalnom pumpom. Pokreće se elektropokretačem, a paljenje je baterijsko. Pogon je na zadnje točkove. Ručna promena stepena premena vrši se ručicom na podu. raspored komandi je kao i kod svih automobila tog doba. Karburator je stojeći, a napajanje gorivom je pomoću vakuum-aparata. 

Karoserija je tipa limuzina, doboši na sva četiri točka. Ima i ručnu kočnicu za zadnje točkove. Elastično oslanjanje je na sv četiri točka sa polueliptičnim gibnjevima i uljnim amortizerima. Podmazivanje svih pokretnih delova je centralno vakuumsko. Točkovi su puni, izrađeni od čeličnog lima. Upravljač je s leve strane, a upravljački mehanizam je s pužastim zupčanikom.

Farovi su električni, sa obe strane hladnjaka, a na zadnjem levom blatobranu nalaze se signalna lampa sa crvenim i belim svetlom za obeležavanje kola i registarske tablice.

Ovaj model prostranog putničkog automobila bio je izuzetno kvalitetno izrađen. Po prodajnoj ceni bio je veoma pristupačan, jedan od najjeftinijih osmocilindričnih automobila tog vremena.

Dvorski park porodice Karađorđević imao je nekoliko vozila marke "neš" za svakodnevnu upotrebu. Prema kazivanju Vlade Jeličića, upravnika kraljevske garaže, kraljica Marija je više puta na beogradskim ulicama viđena za volanom "neša".

"Neš" iz Zbirke (broj karoserije 8704412) nabavljen je 1983. godine otkupom od privatnog vlasnika. Restauriran je 2000. godine kada su mu zamenjene gume i tapeterija i ofarban je. Možete ga pogledati u zbirci koja se nalazi u Muzeju automobila. 

muzej-slider2-1.jpg