Redakcija Links-a

U čast velike nagrade Beograda

Redakcija Links-a
U čast velike nagrade Beograda

Povodom obeležavanja 77 godina od Gran prixa održanog 1939. godine u Beogradu, oko Kalemegdana je održana revijalna automobilska trka. Gradske vlasti najavljuju da će ovo biti praksa i narednih godina, svakog prvog vikenda u septembru.

Vozila su bila podeljena u tri kategorije: stare formule, stari motori i istorijska vozila. Trka je imala promotivni karakter, a četrdesetak vozila bilo je izloženo neposredno pre trke. Ove godine je trka revijalna, a od sledeće će biti takmičarska. Organizaciju trke preuzeće Auto-moto savez Srbije. Trka će biti organizovana u više selekcija, gde će učestvovati i stare formule. 

"To će biti naš doprinos razvoju automobilizma, ali i mogućnost za proširenje turističke ponude Beograda", rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

U revijalnoj trci učestvovao je Fiat 1400, poslednji lični automobil Tacia Nuvolarija, pobednika trke iz 1939. godine, koji je specijalno za ovu priliku dovezen iz Muzeja automobila u Mantovi. Na stazi su se našle i formule iz kolekcije Bratislava Petkovića, osnivača Muzeja automobila. 

Velika nagrada Beograda na stazi Kalemegdan Park održana je 3. septembra 1939. godine. To je bio najveći sportski događaj Beograda u vreme zlatne ere automobilizma. Trka je održana u čast rođendana mladog kralja Petra II Karađorđevića. 

Najatraktivnija trka je bila sa ekipama: Mercedes-Benc (vozači: Herman Lang, Manfred fon Brauhic) i Auto-Union (vozači: Tazio Nuvolari, Herman Miler). U ovoj trci pobedio je Tazio Nuvolari na Auto Unionu model D od 12 cilindara i 500ks u vremenu 1h 4min 3 sec. Najbrži krug je vozio prosečnom brzinom – 130,839 km/h. Najbrži krug trke napravio je Herman Miler na Auto-Unionu 1min 14 sec.(135,924 km/h). U trci je učestvovao i naš Boško Milenković na autu Bugatti 51.

Start i cilj trke su bili u tadašnjoj ulici Maršala Pilsudskog (današnja ulica Tadeuša Košćuška) kod Biblioteke grada Beograda i kafane Srpska kruna, zatim se išlo kroz Dušanovu, pored Zoološkog vrta i današnjeg Beka, Kule Nebojše, Ušća, a odatle ulazilo u Karađorđevu, pa se pored zgrade tadašnje francuske ambasade ponovo dolazilo na start. 

Danas se bolid Auto Union Tacija Nuvolarija nalazi u Inglštatu u Nemačkoj, Milerov se nalazi u Londonu, mercedes Fon Brauhiča je u vlasništvu privatnog kolekcionara u SAD, a mercedes Hermana Laga je u muzeju u Štutgartu.