Redakcija Links-a

Formula Ve

Redakcija Links-a
Formula Ve

Formula Ve je takmičenje formula baziranih na Folksvagen mehanici. Reč je o popularnom takmičenju koje je veoma rasprostranjeno zahvaljujući relativno niskim troškovima. I danas se različite varijante ove formule voze u nekoliko zemalja.

Zasnovani na „bubi“, ovi bolidi su imali folksvagenov motor, menjač, prednje vešanje, kočnice i točkove. Neki od velikih trkača Formule 1 svoje karijere počeli su upravo u Formuli Ve. Niki Lauda, Emerson Fitipaldi i Kike Rozberg, učestvovali su u trkama Formule be u Evropi i Americi.

Lauda je 1969. godine učestvovao u Velikoj nagradi Beograda u Apal formuli. Jedna takva formula ovog belgijskoh proizvođača je deo kolekcije Bratislava Petkovića.

apal-formula.jpg

1966 Formula

APAL-V

Formula Ve vožena je i u Jugoslaviji, Pod nazivom „Super Fau“ bila je deo sastavni deo Prvenstva Jugoslavije na kružnim stazama. Neki od najvećih jugoslovenskih vozača upravljali su ovim bolidima. U kolekciji Muzeja automobila nalaze se dva bolida Kajman, slični onima koji su učestvovali u jugoslovenskim šampionatima.

formula-iz-muzeja.jpg


Nakoliko propagadnih nastupa održano je 1975, ali je 1976. bila godina kada je zvanično otvorena klasa pod nazivom "formula super fau". U trkama su učestvovali “kajman bolidi” od 1600 kubika.

Trke su bile zanimljive gledaocima. Prva trka šampionata Jugoslavije, na kružnim stazama, održana je na aerodromu Krk. Uprkos lošem vremenu i jakoj kiši okupila 10.000 gledalaca. U trci je učestvovalo osam vozača u klasi “super fau”, od kojih su šestorica završila trku.

Franc Jerančić je jedini takmičar koji je imao ozbiljno iskustvo sa ovim bolidima. Aleš Pušnik je godinu dana ranije zabeležio jedan revijalni nastup u Kraljevu, dok su Drago Lazić i Goran Štrok imali jedan izlet van Jugoslavije vozeći kup Evrope u Salcburgu.

Međutim, bolje od ostalih vozača snašao se Mladen Gluhak koji je pobedio ispred Roberta Langa i Gorana Štroka.

gluhak.jpg

Različite varijante Formule Ve i dalje postoje u Kanadi, Velikoj Britaniji, Irskoj, Nemačkoj, Australiji, Južnoj Africi i Novom Zelandu.