Redakcija Links-a

Revijalna trka oko Kalemegdana i ove godine

Redakcija Links-a
Revijalna trka oko Kalemegdana i ove godine

Revijalna trka, trka kojom je obeleženi sećanje na beogradski Grand Prix, održana je u subotu, 9. septembra, oko Kalemegdanske tvrđave. Trka je otvorena revijalnim krugovima formula iz Muzeja automobila. Osnivač Muzeja Bratislav Petković je i ove godine oko Kalemegdana provozao DMB bolid, delo ovdašnjih inženjera i majstora. 

auto-1.jpg

 

Potom su se na stazi našli klasični motocikli, potok oldtajmeri i na kraju popularne "fiće".

Osnivač Muzeja automobila Bratislav Petković podsetio je na herojsko doba automobilizma u Beogradu, kao i na najbržeg čoveka sveta tog doba Tacija Nuvolarija, ljubimca ovdašnje publike, koji je i odneo pobedu u Beogradu.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Srbije i predsednik Sportskog auto-moto saveza grada Beograda Predrag Đurđev odao je zasluge Gradu Beogradu zbog pomoći i istakao da je čitav događaj „lep vremeplov” na radost Beograđana i gostiju. 

Gradski menadžer Goran Vesić podsetio da je da Grad Beograd drugu godinu zaredom učestvuje u organizaciji ove trke, kao sećanje na trku iz 1939. godine.

– To je bio najveći sportski i kulturni događaj između dva rata, zlatno doba Beograda kada se on mnogo razvijao. Ovde je vozilo šest svetskih šampiona, te je ovo način da se očuva sećanje na njih, ali istovremeno i na događaj koji može da privuče mnoge turiste. Trka je 1939. imala između 75 i sto hiljada posetilaca, dakle u vreme kada je čitav Beograd imao 250 hiljada stanovnika. Verujem da ćemo za dve godine, kada će se obeležavati osam decenija od trke, moći da uđemo u zvaničan kalendar FIA, kako bi trka mogla da postane takmičarska – istakao je Vesić.

auto-2.jpgManifestaciju su organizovali Grad Beograd uz podršku Sportskog auto i karting saveza Srbije, Auto-moto saveza Srbije i Muzeja automobila.

https://www.youtube.com/watch?v=wuxuqRzhm1Q