Redakcija Links-a

Trkački automobil sa sedištem za taštu

Redakcija Links-a
Trkački automobil sa sedištem za taštu

Fabrika Aero osnovana je 1928. godine kao fabrika aviona, ali je proizvodila i automobile sve do 1947. godine. Proizvodnja automobila Aero 10, elegantnog, malog i vrlo kvalitetnog sportskog modela, započela je 1928. godine. Do 1931. godine proizvedeno je oko 2.000 komada.

Motor je ovom automobilu omogućavao dobra ubrzavanje, te je stoga bio omiljen među vozačima sa sportskim ambicijama. Na važnijim delovima motora zapisano je ime kontruktora dr Kabeša, dok je na hladnjaku natpis inž. Novotni.

Karoserija je tipa roudster, sa dvoja vrata i dva sedišta.

Reč je o sportskom dvosedu sa pomičnim, dodatnim zadnjim sedištem, koje omogućava ecentualni prevoz deteta, ali mesta za odraslu osobu nema dovoljno. Ovo sedište je zbog toga kod nas nazivano sedište za taštu. 

 

Kočnice su mehaničke, i samo na zadnjim točkovima. Menjač je smešten zajedno sa diferencijalom na zadnjoj osovini, što je omogućavalo dobar raspored mase i doprinosilo stabilnosti vozila. Amortizeri su podešavajući. Točkovi su sa čeličnim žicama.

U svojoj klasi jedan je od najkavlitetnijih modela.

Aero 10, HP 500 (Čehoslovačka, 1929) iz Zbirke Bratislava Petkovića otkupljen je novembra 1976. godine od privatnog vlasnika koji ga je 1967. kupio od Savezne carina, kao zaplenjeno vozilo. Kupljen je sa autentičnom karoserijom i motorom od modela aero 662 od 18 konjskih snaga (proizveden 1931). To je u Beogradu bio najstariji registrovani voženi automobil posle Drugog svetkog rata. Takmičio se u trkama veterana u Nemačkoj 1969. godine.

Restaurisan je 1980. godine i ofarban u svoju originalnu boju. Korišćen je u poyorišnoj predstavi Maratonci trče počasni krug, kao i za snimanje filmova i serija. U voznom je stanju.