Redakcija Links-a

Kako je Hyundai osvojio svetsko tržište

Redakcija Links-a
Kako je Hyundai osvojio svetsko tržište

Kompanija Hyundai Motor osnovana je 1967. godine i započela je rad sklapajući automobile i kamionete za Ford u sopstvenom pogonu u Ulsanu. Prvi automobil koji je Hyundai, u saradnji sa Fordom, sastavio u svojoj fabrici bio je model Cortina 1968. godine.

Hyundai je radeći ovaj posao postavio rekord u vremenu implementacije novih rešenja u masovnu proizvodnju, koje je bilo kraće od bilo kog Fordovog postrojenja na svetu, nešto manje od šest meseci.

Korejci su 1975. godine proizveli svoj prvi model - Hyundai Pony koji je postigao odlične rezultate

Motiv da Hyundai krene u osvajanje svetskog tržišta bio je uspeh Cortine i prodor na evropsko tržište. Kompanija je u februaru 1974. angažovala Džordža Ternbula, bivšeg generalnog direktora Ostin Morisa koji je angažovao još pet britanskih inženjera, kako bi radili na prvom modelu ove fabrike. Za dizajn je angažovana kompanija legendarnog italijanskog dizajnera automobila Đorđeta Đuđara, a mehanika je bila bazirana na modelima Mitsubishija.

hyundai_pony_4.jpg

Prvi Hyundaijev model Pony predstavljen je na Sajmu automobila u Torinu u oktobru 1974. godine, da bi se na tržištu pojavio u decembru 1975. Automobil je dobio nadimak „kukminča”, što znači „automobil za ljude”.

Ovaj kompaktni automobil, s pogonom na zadnjim točkovima, bio je prvi masovno proizveden južnokorejski automobil i glavni model kompanije tokom dugog niza godina.

Za vrlo kratko vreme ovaj automobil postao je bestseler u Južnoj Koreji, sa snažnim adutima u vidu malih gabarita i niske cene. Počeo je izvoz ovog modela u Čile, Argentinu, Ekvador i Egipat 1976. godine, a tri godine kasnije Pony stiže u Evropu na tržišta Belgije, Holandije i Grčke. Već 1983. usledio je i proboj na tržište Velike Britanije, tako da je Pony prvi korejski automobil koji je ponuđen kupcima na Ostrvu.

Nakon toga, 1984. godine, Pony je ušao na kanadsko tržište, gde je u roku od devet meseci postao najprodavaniji model. Do 1985. proizvodnja je probila magičnu brojku od jednog miliona primeraka.

Osamdesete su bile vreme velike međunarodne ekspanzije za Hyundai, jer je kompanija brzo uhvatila priključak sa uhodanim proizvođačima na svetskom tržištu. Posebno značajna bila je 1986. godina i ulazak na američko tržište. Hyundai je to uradio sa modelom Excel. Odličan odnos kvaliteta i niske cene (4.495$) omogućio je uspeh na američkom tržištu. U prvoj godini prodaje, Hyundai je prodao više od 160.000 Excela, dok je naredne godine probijena brojka od 260.000 primeraka.

hyundai_excel.jpg

Tokom osamdesetih korejska kompanija na tržište izbacuje i druge modele, pa se na tržištu 1985. pojavila prva generacija Sonate, a naredne godine i Grandeur,  luksuzni automobil velikih dimenzija.

Korejska kopanija 1990. predstavlja i dva nova modela Elantru i Scoup, a 1991. godine dolazi do još jedne prekretnice u poslovanju jer Hyundai razvija svoj prvi benzinski motor, četvorocilindrični Alfa agregat, kao i sopstveni menjač. Time je trasiran put ka tehnološkoj nezavisnosti.

Tokom ove decenije, Hyundai je nastavio da se razvija i osnažuje svoju poziciju međunarodnog proizvođača automobila. Predstavljeni su mnoge novi modeli, uključujući Accent, Dynasty Tiburon.

Tokom 1994. godine u Nemačkoj je otvoren centar za praćenje razvoja tehnologije u Evropi, odnosno za dizajn i konstrukcija novih automobila za evropsko tržište. U septembru 1997. godine Hyundai pokreće svoj prvi pogon za proizvodnju na Starom kontinentu, u Izmiru u Turskoj.

Uspesi su nastavili da se ređaju s lansiranjima Elantre, Tucsona, Santa Fea i Genesisa. Tokom tog perioda, korejska marka je dobila veliki broj priznanja, koja su se mahom odnosila na izdržljivost i trajnost njenih automobila, kao i na sve prioritetniju efikasnost.

Do 1995, Hyundai je prodajnu mrežu proširio na Australiju, Novi Zeland, Egipat i Japan, gde su plasirani modeli specifični za ta tržišta, u zavisnosti s potrebama i zahtevima kupaca.

Do novog poglavlja dolazi 1998. godine kada Hyundai otkupljuje 51 odsto Kia Motorsa, koji je tada bio drugi po veličini proizvođač automobila u Južnoj Koreji. Do 2000. godine firma je imala proizvodne pogone u Indiji, Kini, Pakistanu, Turskoj i Češkoj.

Kompanija Hyundai Motor jedna je od najznačajnijih proizvođača automobila na svetu, a od 2014. godine, je peta na listi najvećih proizvođača automobila na svetu po ukupnoj prodaji.

Neki od legendarnih modela ove kompanije su Hyundai Sonata, koja se a proizvodi od 1985. godine, zatim Elantra (Avante) model koji se proizvodi od 1990. godine. Tu su i legendarni terenci Santa Fe (model predstavljen 2000. godine) i Tuscon (koga Hyundai proizvodi od 2004. godine). Hyundai Grandeur je luksuzna limuzina koja datira od 1986.  godine.

hyundai_sonata_v6_5_00e60000140d0f43.jpg

Hyundai Atos je gradski automobil koji se proizvodio od 1997. do 2014. godine, a prodavao se i pod imenima Atoz, Amica i Santro. Hyundai Matrix (Lavita) je višenamensko vozilo koga je korejska kompanija proizvodila od 2001. do 2010. godine, a za dizajn je bila zadužena Pininfarina. Hyundai Getz je supermini koji se proizvodio od 2002. do 2011. godine i poznat je i kao Hyundai Click u Južnoj Koreji, Hyundai Getz Prime u Indiji i Hyundai TB u Japanu.

Hyundai i10 je gradski automobil koji se, kao direktni naslednik modela Atos, proizvodi od 2007. godine, Hyundai i20 je hečbek koji je nasledio popularni model Hyundai Getz 2008. godine, dok je Hyundai i30 porodični automobil koji je se proizvodi od 2007. godine u fabrici u Nošovicama, u Češkoj.