Redakcija Links-a

Preteča Golfa i Pola

Redakcija Links-a
Preteča Golfa i Pola

NSU je početkom 1965. godine doneo odluku da razvija klasičnu limuzinu i karavanu, u vreme kada je već završavao veliki projekat plasmana na tržište modela Ro 80.

U kompaniji su bili rezervisani kako će tržište prihvatiti novi, revolucionarni model, koji je išao ispred svog vremena, pogotovi iznad modela Princ, koji je bio ikona NSU.

Jula iste godine je završen prvi prototip, karavan, a u oktobru i limuzina sa dvoje vrata. Razvoj je nastavljen pa je tek treći prototip zadovoljio menadžment kompanije, a u decembri 1967. završene su sve pripreme i moglo je da krene testiranje u uslovima gradskog saobraćaja. Model je dobio ime K70.

volkswagen_k70_4.jpg

Za svetsku premijeru novog modela NSU određen je ženevski salon automobila u martu 1969, propagandni materijal je bio spreman, kao i štand na prestižnom sajmu, ali se dogodio preokret. Volkswagen je kupio NSU, formira novu firmu Audi NSU Auto-Union A.G  i zaustavlja premijeru modela K70. Plan je bio da se na tržištu najpre predstavi model Audi 100.

U Volsburgu su prepoznali da je K70 imao sve ono što je Volkswagenu nedostajalo tih godina. Bila je to moderna limuzina, sa prednjim pogonom, vodeno hlađenim motorom smeštenim napred. Zato nisu želeli da troše novac na razvoj novog modela i K70 je inkorporiran u Volkswagenovu paletu, sa minimalnim izmenama na izgledu i tehnici. Zlobnici su govorili kako je "najzahtjevnija promena" bilo postavljanje Volkswagenove umjesto značke NSU-a.

Osim što je bio prvi Volkswagen sa prednjim pogonom i vodeno hlađenim motorom napred, K70 je značajan i jer je najavio uspešne VW-ove modele '70-ih: Polo, Golf Passat.

U periodu od augusta 1970. do februara 1975. godine izrađeno je ukupno 211.127 primeraka Volkswagena K70.

autowp.ru_volkswagen_k70_7.jpg