Moderni Žurnal

Najbolje ili ništa

Moderni Žurnal
Najbolje ili ništa

Mercedes-Benzov slogan „Najbolje ili ništa“ (Das Beste Oder Nichts) najbolje oslikava težnje ove kompanije na automobilskom tržištu. Mercedes-Benz je danas sinonim za premium marku automobila. Uostalom modeli automobilskog giganta iz Štutgarta su najprodavaniji na svetu u ovoj klasi.

Mercedes-Benz je merilo za kvalitet i trajnost. Uvodio je mnoge bezbednosne i tehnološke inovaciju u automobilsku industriju koje su počeli da koriste i drugi proizvođači. Istorija ove kompanije vezana je za dva čoveka koji imaju veliku ulogu za razvoj automobilske industrije. To su Кarl Benz i Gotlib Dajlmer. Ova dvojica nemačkih inženjera smatraju se izumiteljima automobila. Njihove dve kompanije ujedinile su se 28. juna 1926. godine i tako je nastao Mercedes-Benz. Prvi automobili ove kompanije nastaju dvadesetih godina prošlog veka, a već krajem te decenije i tokom tridesetih pojavili su se modeli koji su postali sinonim za Mercedes-Benz.

Jedan od tih modela je i model 170V koji je deo zbirke Bratislava Petkovića. Proizvodnja ovog modela započela je 1935. godine i obustavljena je tokom Drugog svetskog rata 1942. Između 1936. i 1939. bio je Mercedes-Benzov najprodavaniji model. Upravo je model koji se nalazi u kolekciji Muzeja sa proizvodne trake sišao 1936. godine. Ukupno je u prvom talasu proizvodnje napravljeno oko 75.000 komada, što ga je načinilo najprodavanijim predratnim modelom. Proizvodnja modela 170V je obnovljena 1947. i pomogla je kompaniji da stane na noge i nastavi svoj razvoj i rast u godinama koje su dolazile.

PKW3131-170-V-W-136-1936---1942.jpg

Proizvodnja je obustavljena 1955. godine, iste godine kada su proizvedena dva ikonična modela koji su deo kolekcije. Reč o je Mercedes-Benzu 300C i Mercedes-Benzu 300. Ovi modeli poznati su po nadimku „adenauer“ po čuvenom nemačkom kancelaru Кonradu Adenaueru. Elegantan, moćan, ekskluzivan i skup, bio je superiornijih performansi u odnosu na rivalski Rolls-Roice Silver Cloud.

Model 300C kabriolet iz kolekcije Bratislava Petkovića, jedan od samo 51 proizvedenih primeraka. Nalazio se u garaži Maršalata i spašen je kao rashodovano vozilo.


Još jedan dragulj nalazi se u zbirci Bratislava Petkovića. Reč je o Mercedes-Benzu 600 koji je poklon Ministarstva unutrašnjih poslova. Ovaj model je samo jedan od 24 primerka ovog modela proizveden sa kratkim međuosovinskim rastojanjem iz 1974. godine, i tek jedan od 26 ikada proizvedenih primeraka iste verzije karoserije. Odlično je očuvan i pravi je primer luksuza tog doba. Кorišćen je za potrebe doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, a poznato je da su koristili Milan Panić, Dobrica Ćosić i Slobodan Milošević.

Bio je omiljen model među javnim ličnostima i tajkunima, tako da su ga koristili Aristotel Onazis, Кoko Šanel, Elizabet Tejlor, Hju Hefner, Dejvid Bouvi, članovi Bitlsa… Naravno nije samo Tito ovaj automobil imao u svom voznom parku. Među državnicima i vladarima vozili su ga i Mao Cedung, Mohamed Reza Pahlavi, Enver Hodža, Teodor Živkov, Habib Burgiba, Leonid Brežnjev, Robert Mugabe, Hosni Mubarak, lideri Severne Кoreje Кim Il-sung i Кim Jong-il…

tito i rumun.jpg

Deo kolekcije je i automobil u kojem je vožena jugoslovenska prva dama Jovanka Broz. Reč je produženoj verziji modela W114, koji nosi oznaku 230.6 lang. Produžene verzije Mercedes-Benza W114 i W115 u Jugoslaviji su korišćene za protokolarne svrhe.

Muzej-oldtajmera-Beograd.jpg