Redakcija Links-a

Italijanski mališan koga je proslavila Poljska

Redakcija Links-a
Italijanski mališan koga je proslavila Poljska

Fiat 126 predstavljen je 1. novembra 1972. na salonu u Torinu, kao novi italijanski adut A-segmenta, a 6. maja 1973. u fabrici FSM u poljskom gradu Bjelsko-Bjala, od talijanskih delova, sastavljen je prvi primerak kultnog automobila Polski Fiat 126p, kod nas poznatog kao Peglica.

Preuzeo je koncepciju slavnog pretka, modela Fiat Nuova 500 , pa ga je pokretao dvocilindrični redni vazduhom hlađeni motor zapremine 594 cm i snage 23 KS. Do stotke mu je trebalo 48,4 sekundi, a maksimalno je dostizao malo iznad toga - 105 km/h i trošio je pet do šest litara.

Tada savremeni karoserijski stil izveden je iz, za broj većeg, ali koncepcijski potpuno različitog modela Fiat 127 (motor poprečno napred, 4 cilindra, hlađen vodom, prednji pogon), kojeg je dizajnirao Sergio Saltarelli, te je osvojio titulu “Evropskog automobila 1972. godine”.

Robusna, jednostavna i jeftina, a razmerno funkcionalna izvedba za 4 osobe postala je zanimljiva za motorizaciju ne samo u Italiji, nego i u mnogim evropskim državama. Da nije bila reč samo o gradskom autu, svedočili su brojni poljski turisti koji su putovali po četvero u automobolu i sa prtljagom na krovu, jer je prtljažnik, koji se nalazio napred, imao zapreminu od jedva 100 litara. Trošio je u gradu 6,8, a na otvorenom putu 5,7 litara benzina .

Zapremina motora je 1977. povećana na 652 ccm, a snaga na 24 KS (mogao je potegnuti 110 km/h) i takvi primjerci 126p, s oznakom 650, počeli su stizati i na jugoslovensko tržište. Milioniti primerak sišao je sa proizvodnih traka 1981, kada je Peglica već imala kultni status. Šest godina kasnije uvedena je verzija 126p Bis, sa vodenim hlađenjem i zapreminom povećanim na 704 ccm.

Ukupna produkcija Fiata 126 iznosila je 4.673.655 primerka, 1.352.912 ih je proizvedeno u Italiji, a većina je izašla iz pogona fabrike u gradu Bjelsko-Bjala, koji se nalazi na jugu Poljske.

U Poljskoj je popularan naziv za ovaj automobil bio Maluh što znači mališan, malecni. U Srbiji i Hrvatskoj je bio poznat kao Peglica, a u Slovenji kao Bolha što znači buva ili kalimero, po crtanom filmu Кalimero. U Irskoj i Ujedinjenom Кraljevstvu je bio poznat kao Bambino, na Кubi kao Polakito , a u Čileu kao Bototo.