Redakcija Links-a

Prvi pravi vozač bila je žena

Redakcija Links-a
Prvi pravi vozač bila je žena

Nemački inženjer Karl Benc ušao je u istoriju kao izumitelj prvog automobila. Benc je svoj motorni tricikl napravio 1885. godine i za ovaj izum jula naredne godine dobio patent za “vozilo koje pokreće gasni motor“. Ipak Benc se nije usuđivao da sa njim krene na neki dalji put. Ali jeste njegova supruga Berta.

Iako je Karl smatrao opsanim da se automobilom krene na dalji put, Berta, agilna žena modernih shvatanja, odlučila je da napravi mali poduhvat i pređe rastojanje od 106 kilometara.

Ona je jednog ranog jutra 5. avgusta 1888. godine, rešila da ode u posetu majci iz Manhajma u Forchajm. Probudila je svoja dva sina Eugena i Riharda i pozvala ih da joj pomognu u avanturi. Sinovi su malo dalje od kuće odgurali automobil kako bi ga upalili, vodeći računa da ne probude oca koji im sigurno ne bi dozvolio da krenu na ovakav put. I tako je Berta, za volanom “Motorvagena”, ušla u istoriju.

Put do tamo i nazad trajao je gotovo puna dva dana, a hrabroj Berti je najteže bilo što goriva nije bilo u svim apotekama na ovom putu.

Ruta od Manhajma do Forchajm se u Nemačkoj poštuje kao istorijska.

“Motorvagen broj 3” koji je vozila Berta Benc imao je 2,5 “konjske snage", jedan cilindar, radne zapremine 1660 kubika i bio je četvorotaktan, vodeno hlađen. Automobil je dug 2.700 mm, širok 1.400 i visok 1.450 mm. Masa je bila 350 kg, maksimalna brzina 16 kilometara na čas, a potrošnja oko 10 litara benzina na 100 kilometara. Rezervoar je bio skromne zapremine od svega 4,5 litra.

1596623174_berta-i-karl-benc.jpg