Nenad Vulovic

Velika nagrada Beograda 1939.

Nenad Vulovic
Velika nagrada Beograda 1939.

Trka Velika nagrada Beograda na stazi Kalemegdan Park održana je 3. septembra 1939. godine. To je bio najveći sportski događaj Beograda u vreme zlatne ere automobilizma. Trka je održana u čast rođendana mladog kralja Petra II Karađorđevića. Ove godine će Beograd biti domaćin memorijalne trke koja će podsetiti na veliki sportski događaj.

Organizaciju su preuzeli Automoto klub kraljevine Jugoslavije, najstariji dnevni list na Balkanu, Politika uz svestranu pomoć moto sekcije Jugoslavije-turing kluba Nebojša iz Beograda.

Najatraktivnija trka je bila sa ekipama: Mercedes-Benc (vozači: Herman Lang, Manfred fon Brauhic) i Auto-Union (vozači: Tazio Nuvolari, Herman Miler). U trci je učestvovao i naš Boško Milenković na autu Bugatti 51.

U ovoj trci pobedio je Tazio Nuvolari na Auto Unionu model D od 12 cilindara i 500ks u vremenu 1h 4min 3 sec. Najbrži krug je vozio prosečnom brzinom – 130,839 km/h.
Najbrži krug trke napravio je Herman Miler na Auto-Unionu 1min 14 sec.(135,924 km/h).

U Beogradu će 9. i 10. septembra biti održana memorijalna trka "Velika nagrada Beograda '39"  u znak sećanja na ovu trku. 

"Naš grad je pre 77 godina imao trku 'formule 1', koja je održana 3. septembra 1939. godine na stazi Kalemegdan park. To je bio najveći sportski događaj Beograda u vreme zlatne ere automobilizma. Ovaj gran pri poznat je i po tome što je to jedina trka 'formule 1' koja je održana za vreme Drugog svetskog rata. Naime, nacisti su 1. septembra 1939. godine napali Poljsku, a dva dana kasnije vožena je trka u Beogradu", rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

Memorijalnu trku "Velika nagrada Beograda '39" organizovaće Muzej automobila zajedno sa Auto-moto savezom Srbije i Srpskim savezom za istorijska vozila. 

 

"Ponosni smo  što ćemo u septembru na dva dana oživeti trasu trke 'formule 1' Kalemegdan park, koja je i danas skoro ista kao pre 77 godina, kao i zato što će Beograđani moći da uživaju u trci starih 'formula', kako onih koje se nalaze u Muzeju automobila tako i onih koje će kolekcionari iz Evrope dovesti u Beograd", istakao je Vesić.

Namera Grada Beograda je da od ove godine Memorijal "Velika nagrada Beograda '39" postane tradicionalan.