Nenad Vulovic

Ford T

Nenad Vulovic
Ford T

Fordov Model T bio je automobil koji je proizvodila kompanija Ford Motor Company od 1908. do 1927. Model T je godine 1908. postao prvi automobil za masovno tržište.

Fordove inovacije — proizvodnja na pokretnoj traci umesto ručne izrade i koncept plaćanja radnika proporcionalno ceni automobila, doprinele su da ovo bude prvi automobil koji je srednja klasa u SAD mogla sebi da priušti.

Ford Model T bio je prvi automobil koji se proizvodio u više zemalja istovremeno, u Severnoj i Južnoj Americi, Evropi i Australiji. Bio je i prvo komercijalno vozilo sa fleksibilnim gorivom, sa mogućnošću da koristi benzin, etanol, ili kombinaciju oba. 

Vetrobran je na početku proizvodnje bio opcion, da bi kasnije postao standardan deo. 

Ford Model T bio je prvi automobil čija je glava motora mogla da se skine, što je znatno olakšalo popravke. Od 1914. Model T se proizvodio samo u crnoj boji, koja je bila najjeftinija i najbrže se sušila. Električni farovi počinju da se ugrađuju od 1915, zamenjujući gasne farove sa ranijih modela.  

Gume na ranijim modelima nisu imale šare. Motor i šasija imali su tri tačke vešanja, ostvarujući dodatnu stabilnost na lošim putevima. Ostali automobili tog vremena po pravilu su imali dve tačke vešanja. 

Prvi Model T  izlazi iz Fordove fabrike u Detroitu 1. oktobra 1908. Njegova cena bila je 850$ (današnja vrednost 21.650$). 

Model T je 1913. godine počeo da se proizvodi na pokretnoj traci, što potpuno transformiše proces proizvodnje. Vreme sklapanja skraćeno je sa 12,5 časova na 93 minuta, što je omogućilo snižavanje cene. Već naredne godine Ford udvostručuje dnevnice radnika, skraćuje radno vreme na 8 sati, i uvodi i treću smenu. 

 

Dve trećine ukupno prodatih automobila u SAD 1924. godine čini Ford Model T. Tri godine kasnije, 26. maja, proizveden je 15-milioniti Model T. Istog dana Ford obustavlja proizvodnju, i započinje rad na novom modelu
 

Najproduktivnija godina bila je 1923. kada je proizvedeno 2.011.125 modela Ford T.

Ford T je prvi automobil u kolekciji Bratislava Petkovića, osnivača Muzeja automobila. Kupio ga je 1965. godine tako što je njegovom vlasniku platio 500.000 dinara, što u to vreme nije bilo malo novca, poklonio mu gramofon na navijanje i kolekciju ploča Mijata Mijatovića. 

Kolekciju muzeja možete videti svakog dana, računajući i nedelju ood 09.30 do 20 časova na adresi Majke Jevrosime 30. Vidimo se!