Nenad Vulovic

Mali div

Nenad Vulovic
Mali div

Kao treći najprodavaniji model u automobilskoj istoriji i najveći francuski uspeh širom sveta sa više od osam miliona prodanih primeraka, Reno 4 postao je prava automobilska legenda.

Prvi model ovog automobila proizveden je 3. avgusta 1961. godine. Javnosti je predstavljen u oktobru iste godine na Sajmu automobila u Parizu. Pored Francuske, ovaj model se proizvodio u 27 zemalja, a prodavao se u više od stotinu država. Kraj proizvodnje bio je 3. decembra 1992, iako je u Sloveniji i Maroku sklapan do 1994.

renault_4_5.jpg

Predsednik Renoa Pjer Drajfus je 1956. godine počeo da upotrebljava pojam džins-automobil, "Blue Jeans Car". Hteo je da proizvodi automobil koji će biti svestran i jeftin poput farmerki. I to je obavio celom svetu. Nakon pet godina, na konferenciji za novinare uoči odlaska na Sajam automobila u Parizu 1961., svetu je predstavljen Reno 4.


Projekat je imao oznaku 112, ali mu je nadimak bio "350" (u skladu s budućom cenom od 350.000 franaka)

Ponuda je startovala od osnovnog modela R3, sa motorom od 603 kubika koji je isporučivao 23 konjske snage, zatim nešto bolje opremljen R4 sa motorom od 747 kubika i 27 “konja” i na kraju “luksuzni” R4L sa identičnim motorom, ali sa pet konjskih snaga više.

Unutrašnjost, niski troškovi i svestrana prilagodljivost odmah su postale omiljene karakteristike vozila koje su nazvali "trenutnim uspehom". Već šest godina posle početka proizvodnje sa proizvodne trake je sišlo milionito vozilo. Ukupno je za 31 godinu proizvodnja dostigla izuzetan broj od 8.135.424 automobila.

renault_4_safari_2.jpg

Reno 4 je bio vrlo je uspešan i izvan Francuske. Proizvodili su ga u 27 država, među njima i Australiji, Južnoafričkoj Republici, na Filipinima, ili Čileu.

Četvorka je mogla da se kupi u nekoliko verzija, uključujući i dostavnu, sa pogonom na sve točkove i kabriolet. Postojale su i različite verzije nazvane Rodeo i brojne druge. U Francuskoj su najpoznatije bile Parisienne (1963.), Jogging (1981.) i Sixties (1985.).

renault_4_la_parisienne_6.jpg

Reno 4 je bio dobro poznat i na reli trkama. Bio je najomiljenije prevozno sredstvo mladih koji su u njemu istraživali svet. Mogao je da se vidi i na automobilskim takmičenjima, primer na Reliju Monte Karlo i Reliju Pariz – Dakar. U tom afričkom reliju se čak popeo na pobedničko postolje.

Posebna serija Bye-Bye napravljena je 1992. godine i proizvodila se do 1994. godine u Sloveniji i Maroku, ali u malim količinama. Poslednja Četvorka na svet je došla u Sloveniji, u Novom Mestu.