Nenad Vulović

Bili smo Muzej automobila u Beogradu, sada smo Muzej automobila po Beogradu i okolini

Nenad Vulović
Bili smo Muzej automobila u Beogradu, sada smo Muzej automobila po Beogradu i okolini

Muzej automobila Beograd, zbirka Bratislava Petkovića je, posle 30 godina boravka u Modernoj garaži u ulici Majke Jevrosime u centru grada, prinudno iseljen 8. februara 2024.

Grad Beograd, koji je i osnivač ove gradske ustanove kulture, nije obezbedio niti privremeni, niti stalni alternativni prostor za muzej, zbog čega će automobili, drugi eksponati i brojna arhivska građa, koja čini kolekciju od neprocenjive nacionalne istorijske i tehničke vrednosti, do daljeg biti nedostupni javnosti. Automobili su iz Moderne garaže preneti u 24 privatne garaže.

Objekat Moderne garaže je restitucijom vraćen starim vlasnicima.

„Ovaj objekat je oduzet vlasnicima 1944. godine, naslednici vlasnika su pokrenuli proces restitucije i njima je objekat vraćen. Njima ovaj objekat i pripada, to nije nikakav problem, niti je sporno, ali je problem što Grad Beograd, kao osnivač, nije dao ni alternativno rešenje gde će se zbirka, muzejska građa, arhiva i biblioteka skloniti, već smo pre dva dana od izvršitelja dobili informaciju da će doći njihovi kamioni i prebaciti automobile na otvoreni parking na Čukarici koji pripada Ministarstvu unutrašnjih poslova”, objasnio je direktor Muzeja automobila Beograd Bogdan Petković. ”Mi smo zamolili javnog izvršitelja i on nam je izašao u susret da, uz pomoć Auto moto saveza, premestimo automobile u privatne garaže kako bismo spasili kolekciju Muzeja”.

”Apelujemo na Grad Beograd da pronađe rešenje za arhiviranje fotografija, biblioteke i ostale muzejske građe koja se ovde nalazi”, istakao je Petković u izjavi novinarima tokom iseljavanja Muzeja iz objekta koji je koristio gotovo tri decenije.

Grad Beograd je, kako objašnjava Petković, u početku imao saradnju sa naslednicima Moderne garaže, ali je ona u nekom trenutku prestala.

”Mi nemamo problem sa naslednicima, njima pripada ovaj objekat, problem je što Grad Beograd nije odreagovao na vreme i pronašao alternativnu lokaciju ili prinudni smeštaj za kolekciju. Apelujemo na nadležne u gradu da nam pomognu”, istakao je Petković.

”Bili smo Muzej automobila u Beogradu, sada smo Muzej automobila po Beogradu i okolini”, zaključio je Petković.