Moderni Žurnal

Moderna garaža u centru Beograda

Moderni Žurnal
Moderna garaža u centru Beograda

Sedište Muzeja automobila Beograd je u zgradi koja je pod nazivom Moderna garaža proglašena za kulturno dobro i predstavlja karakterističan spomenik tehničke kulture vremena u kome je nastao. Izgrađena je 1929. godine kao prva javna garaža u centru grada, po planovima ruskog arhitekte Valerija Staševskog.

”Garaža je bila namenjena za parkiranje, održavanje i servisiranje automobila po tadašnjim najvišim standardima”, isticao je Bratislav Braca Petković, osnivač Muzeja automobila. ”Usluge koje je pružala bile su iste kao što su ih imale slične garaže u Parizu, Berlinu ili Londonu”.

Garaža je podignuta na imanju Vlajka Кalenića. Njana izgradnja koštala je 500.000 ondašnjih dinara. Zgrada je imala centralno grejanje, perionicu, uređaje za mazanje i održavanje automobila. Кapacitet je bio oko 40 automobila. U njoj su parkirani automobili koji su učestvovali u najčuvenijoj automobilskoj trci na ovim prostorima – Velikoj nagradi Beograda 1939. godine.

”Na spratu je bila posebna kancelarija Švajcarskog auto- kluba”, kazivao je Petković ”Oni su bili veoma dobro organizovani. Tako su vozači koji bi stigli u Beograd na tom mestu mogli lako i brzo da dobiju sve potrebne informacije koje su im neophodne. Lako bi se raspitali o rasporedu benzinskih stanica koje ih čekaju na nastupajućem putovanju, saznali u koje beogradske hotele mogu najlakše i najbrže da smeste goste koje su dovezli u grad...”.

Ova zgrada u Ulici majke Jevrosime posle Drugog svetskog rata prestaje da bude javna garaža. Najpre su na ovom mestu bila garaža tadašnjeg gradskog taksija, ali je kasnije postala garaža Radio-televizije Beograd, budući da se sedište tadašnje državne televizije nalazilo u Takovskoj ulici, na samo nekoliko stotina metara od predratne garaže.

Zaslugom Bratislava Brace Petkovića 1994. godine Moderna garaža je dobila svoju najlepšu namenu i na ovom mestu je otvoren Muzej automobila. Osnivač muzeja su Bratislav Petković i Skupština grada Beograda.

”Muzeološko pravilo je da se objekat, koji je zaštićen zakonom kao javno dobro, vrati prvobitnoj nameni. Muzej je ispunio taj uslov. Po tome je jedinstven. Važna karakteristika muzeja je da je 90 odsto zbirke panorama onoga što se u automobilizmu događalo na prostoru bivše Jugoslavije od početka 20. veka”, isticao je Petković.